Jak zrobić karkówkę z grilla - krok po kroku, w 3 odsłonach

Piotr Hykawy-Zabłocki
Minimum kombinowania, maksimum efektu - o to zadbał w swoich przepisach Dominik Moskalenko, szef kuchni i doradca firmy Sokołów. Po sesji zdjęciowej sprawdziliśmy i potwierdzamy: Pożarliśmy w mgnieniu oka.
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie mięsa i marynaty: #1

Wybierz ładny kawałek karkówki wieprzowej.

Przygotowanie mięsa i marynaty: #2

Pokrój mięso w plastry około 1-1,5 cm w poprzek włókien.

u15.04.2015 Warszawa , Karkowka, grill , przygotowanie Dominik Moskalen , doradca kulinarny , Logo .Fot. Michal MutorFot. Michał Mutor

1
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie mięsa i marynaty: #3

Oczyść papryczkę chilli. Usuń nasiona, potem pokrój w wąskie paseczki. Pokrój w drobną kostkę czosnek i imbir.

Przygotowanie mięsa i marynaty: #4

Warzywa połącz w misce z sosem sojowym, oliwą, miodem, octem oraz sokiem z połowy limonki.

u15.04.2015 Warszawa , Karkowka, grill , przygotowanie Dominik Moskalen , doradca kulinarny , Logo .Fot. Michal MutorFot. Michał Mutor

2
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie mięsa i marynaty: #5

Wymieszaj dokładnie, dodając olej roślinny i 2 łyżki miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie mięsa i marynaty: #6

Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc...

u15.04.2015 Warszawa , Karkowka, grill , przygotowanie Dominik Moskalen , doradca kulinarny , Logo .Fot. Michal MutorFot. Michał Mutor

3
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Marynata: #1 - orientalna

Składniki:

+ 1 papryczka chilli

+ 1 ząbek czosnku

+ 50 g imbiru marynowanego

+ 2 łyżki sosu sojowego

+ 1 łyżka oleju sezamowego

+ 2 łyżki miodu

+ 2 łyżki octu ryżowego (może być jabłkowy lub winny)

+ limonka

+ 0,5 pęczka świeżej kolendra

+ 5 łyżek oleju roślinnego

+ sól, pieprz

4
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Marynata: #2 - jogurtowa z czosnkiem

Marynata jogurtowa z czosnkiem

Składniki:

+ 3 ząbki czosnku

+ pęczek świeżej kolendry

+ 1 łyżka miodu

+ 1 łyżki przyprawy garam masala

+ sok z połowy limonki

+ 100 ml jogurtu naturalnego

+ sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek i świeżą kolendrę. Wrzuć do naczynia, dodaj miód, przyprawę garam masala, sok z połowy limonki i jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

5
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Marynata: #3 - musztardowo-miodowa

Marynata musztardowo-miodowa

Składniki:

+ 1 ząbek czosnku

+ 3-4 gałązki świeżego tymianku

+ 5 łyżek oleju roślinnego

+ 2 łyżki octu winnego

+ 3 łyżki musztardy gładkiej Dijon

+ 2 łyżki miodu

+ sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj drobno obrany ze skórki czosnek oraz 3-4 gałązki tymianku. W naczyniu wymieszaj pokrojone składniki, dodaj olej roślinny, ocet winny, musztardę Dijon oraz miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6
Więcej na ten temat: kuchnia, kulinaria, mięso, poradnik