Jedzenie na ulicy

ZLLL
Ciepła jesień to dobra okazja, żeby ruszyć w krótką podróż i przetestować uliczne jedzenie. Jest proste, smaczne i często zaskakujące. Ruszajcie w miasto, gdziekolwiek akurat jesteście.

W jedzeniu na ulicy jest coś niezwykłego, jakiś luz i świetna zabawa. Mnóstwo frajdy sprawia odwijanie frytek z gazety, wyjadanie makaronu z - umówmy się - niewygodnego pudełka lub przeskakiwanie z nogi na nogę, aby uniknąć ubrudzenia butów sosem ściekającym z tortilli. W niczym nie przypomina to luksusowej restauracji, ale jedzenie na Sałatka świeżym powietrzu smakuje jak nigdzie indziej, jest proste i autentyczne. No i ta atmosfera: miejsce, uliczny gwar, ludzie. Kiedy jestem w Londynie, wpadam na Borough Market, żeby przegryźć burgera z jagnięciny z kaczym jajem. Podają go w chrupiącej ciabacie z rukolą i domowym sosem BBQ. Trudno się też oprzeć tamtejszym brownies (ciągnące się, czekoladowe ciastka) albo kawałkowi ciasta marchewkowego z rodzynkami, orzechami i gałką muszkatołową. W lecie biorę jeszcze kubek miętowej lemoniady. Staram się zwiedzać świat również pod kątem jedzenia, dlatego opisując miejsca, mogę od razu powiedzieć, jak pachną ulice i jakie są charakterystyczne dla nich smaki. W takim Nowym Jorku, na przykład, zjemy hot dogi na każdym rogu. Niby nic specjalnego, ale samo doświadczenie miejsca sprawia, że smakują wybornie. Azja z kolei kojarzy mi się z aromatycznymi kolorowymi potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię ?hinduski kebab? - tikka masala roll. To rodzaj curry z kawałkami kurczaka i mlekiem kokosowym. Zawija się je w tłuściutki placek naan. Z uśmiechem wspominam pyszny tikka masala roll z Russell Square w Londynie. Warto spróbować!

1

Burger

Burger, hamburgerBurger z wołowiną i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

400 g mielonej wołowiny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka sosu Worcestershire, sól i pieprz, 3 łyżki oliwy, 4 bułki (najlepiej miękkie i puszyste), 4 liście sałaty rzymskiej, 1 pomidor, 4 cienkie plasterki sera cheddar

Sos: 1 łyżka keczupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny

 

Mięso mieszamy z musztardą, sosem Worcestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały. Smażone 2 minuty z każdej strony, będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści. Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść sałaty, plasterek pomidora oraz burgera z serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyć do środka jajko sadzone.

2

Kurczak

Kurczak satay, Kurczak Kurczak satay (dla 2 osób)

 

Sos satay: 3 łyżki masła orzechowego, sok z 2 limonek, sól, pieprz, pęczek kolendry, 1 łyżeczka cukru, 5 łyżek mleka kokosowego

Oraz: 2 piersi z kurczaka, 4 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki miodu, 4 patyczki do szaszłyków

 

Przygotowujemy sos, miksując wszystkie składniki na jednolity krem. Umyte, osuszone piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie. Obtaczamy mięso w przyprawach i podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Podajemy z sosem.

3

Sałatka

Sałatka tajska , Sałatka Sałatka tajska (dla 4 osób)

 

300 g tajskiego makaronu ryżowego (wygląda jak linguini), 1 mango, 1/2 zielonej papai (jeśli uda się dostać), 1 ogórek, garść pomidorków cherry, listki mięty oraz kolendry, sok z 2 limonek, 1 łyżka cukru, sól, 3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mango, papaję i ogórka kroimy w cienkie paski, pomidorki na połówki. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, mieszamy z mango, papają, ogórkiem i pomidorkami. Dodajemy listki mięty i kolendry. Przygotowujemy sos, mieszając sok z limonek z cukrem i solą. Polewamy sałatkę i posypujemy orzeszkami.

4

Ciasto

Ciasto Marchewkowe, Ciasto Ciasto Marchewkowe (dla 6-8 osób)

 

4 jajka, najlepiej od kur z wolnego chowu, 200 g cukru trzcinowego, 200 g masła, 200 g startej marchewki, garść rodzynek, garść posiekanych orzechów włoskich, 150 g mąki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i ucieramy jeszcze chwilę. Wsypujemy marchewkę, rodzynki, orzechy, mąkę, gałkę muszkatołową oraz cynamon, mieszamy. Przekładamy ciasto do brytfanki (o wymiarach 20×35 cm) wyściełanej pergaminem. Pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta możemy posmarować serkiem twarogowym wymieszanym z cukrem pudrem. Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne.

5

Hot dog

Hot dogNew york city hot dogs (dla 2 osób)

 

2 bułki na hot dogi, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cielęce kiełbaski, sól, pieprz, 2 ogórki konserwowe

Sos: 1 łyżka keczupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny

 

Bułki podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w słupki. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Można podlać odrobiną wody. Dodajemy kiełbaski i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki sosu. Bułki smarujemy w środku sosem, wkładamy cebulę z kiełbasą i plasterki ogórka.

6

Curry

Curry, Tikka MasalaCurry Tikka Masala (dla 4 osób)

 

3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula, 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 2 piersi z kurczaka, 1/2 l rzadkiego przecieru pomidorowego, 400 ml mleka kokosowego, 2 łyżeczki cukru, garść zmielonych orzeszków ziemnych, sól, pęczek kolendry

 

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę albo po prostu z ryżem.

7

Kanapka

Kanapka , RostbefKanapka z Rostbefem (dla 4-6 osób)

 

1/2 kg rostbefu, 1 gałązka rozmarynu, sól i pieprz, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy Dijon, ser haloumi lub oscypek, bagietka, 2 łyżki pasty harrisa (może być inna ostra pasta paprykowa), pęczek natki pietruszki, 2 pomidory

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rostbef obtaczamy w posiekanym rozmarynie, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż stanie się złociste. Przekładamy na blachę, smarujemy musztardą i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut. Odstawiamy na 30 minut, dopiero potem kroimy na cienkie plastry. Plastry haloumi podsmażamy przez chwilę z jednej strony na suchej patelni teflonowej. Przekrawamy bagietkę, smarujemy harrisą, skrapiamy oliwą, układamy plasterki rostbefu, listki pietruszki, plasterki sera haloumi oraz plastry pomidora.

 

Tekst: Tomek Woźniak

Więcej o gotowaniu na: www.tomekwozniak.pl

Zdjęcia: Marcin Klaban (montaż)

8

Zobacz też na Logo24:


o gotowaniuprzepisy

Inwazja z Hamburga

Popularną bułką z kotletem jako pierwsi zajadali się ponoć robotnicy z Hamburga, a Amerykanie poznali ją dzięki niemieckim imigrantom w XIX w. Według innej teorii potrawę wymyślono w miasteczku Hamburg w USA. jedno jest pewne: dziś zna ją niemal cały świat

Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami i niesmaczne pieczywo z wędlinami, które nie umywają się do naszych. Tymczasem Ameryka to raj dla smakoszy.

chicken tikka - krok po kroku

Burrito

Przepis zaproponował Thorsten Hoeck, szef kuchni restauracji Frida w hotelu Intercontinental w Warszawie

9
Więcej na ten temat: kuchnia, kuchnie świata