Sataye

ZLLL
W wielkich miastach Indonezji, Malezji i Singapuru można spotkać ulicznych sprzedawców - "hawkers" - przyrządzających na przenośnych grillach malutkie szaszłyki. Te szaszłyki to właśnie sataye.

Sos z orzeszków ziemnych

przepis, przepisy, sataye, szszłykiszklanka (2/3 słoika) masła z orzeszków ziemnych

szklanka mleka kokosowego

3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

cebula 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 rozgniecione ząbki czosnku

3 łyżki sosu sojowego szczypta chili

sok z 1/2 limonki

3 łyżki sosu rybnego

Podsmaż posiekaną cebulę na oleju, dodaj czosnek, imbir, chili i sos sojowy, wlej nieco wody. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe i masło orzechowe, wymieszaj. Przypraw sosem rybnym i sokiem z limonki. Sos wstaw do lodówki, podawaj na zimno.

1

BĘDĄ CI POTRZEBNE (porcja dla 4 osób):

przepis, przepisy, sataye, szszłyki70-80 dag polędwicy wołowej

Marynata: łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

8 posiekanych szalotek

szczypta mielonej kolendry

szczypta kurkumy

kawałek (wielkości orzecha laskowego) obranego korzenia imbiru

trochę posiekanej natki

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju arachidowego

sól

 

2

przepis, przepisy, sataye, szszłyki 

Polędwicę umyj, osusz (najlepiej papierowym ręcznikiem kuchennym), pokrój na kawałki o długości 4 cm i grubości 5 mm.

3

przepis, przepisy, sataye, szszłyki 

Zrób marynatę: kolendrę, kumin, kurkumę, starty imbir, cynamon, szalotki, natkę, sól i cukier zmiksuj (np. w blenderze) z olejem.

4

przepis, przepisy, sataye, szszłyki 

Mięso wymieszaj z marynatą, tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 

5

przepis, przepisy, sataye, szszłyki

Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków (inaczej spalą się w trakcie pieczenia ), po godzinie wyjmij i nabij na każdy po 3 kawałki mięsa. Marynatę pozostaw. 

6

przepis, przepisy, sataye, szszłyki

Sataye usmaż na patelni grillowej (ew. upiecz na grillu lub w piekarniku w temp. 200°C). W czasie smażenia odwracaj je i smaruj marynatą.

7

przepis, przepisy, sataye, szszłyki

Podawaj od razu po zdjęciu z rusztu lub patelni. Satay'e najlepiej smakują z sosem orzechowym (przepis w ramce na stronie obok).

 

 

Tekst: Inka Wrońska

Stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska, Zdjęcia: Łukasz Zandecki (montaż)

8

Zobacz też na Logo24:

o gotowaniuprzepisy

chicken tikka - krok po kroku

Burrito

Przepis zaproponował Thorsten Hoeck, szef kuchni restauracji Frida w hotelu Intercontinental w Warszawie

Top 10 - kuchnia francuska

Miano najlepszej restauracji świata mogą sobie zdobywać lokale z Londynu, Kopenhagi czy katalońskiego Roses, ale serce światowej kuchni nadal bije we Francji.

Paella mixta

Z paellą jest jak z bigosem - każdy kucharz uważa, że jego przepis jest świetny. A najlepsze paelle są oczywiście w Walencji. Najbardziej tradycyjne, bez owoców morza, noszą dumną nazwę paella valenciana. My dorzuciliśmy pachnące morzem krewetki i małże.

9
Więcej na ten temat: Kuchnia, kuchnie świata