3 razy TAK dla śledzia

ZLLL
Na Wigilię może nie być karpia w galarecie, przeżyje się też bez zupy grzybowej. Ale bez śledzi? Niemożliwe. A śledź to przecież sprawa męska.

Winne śledzie po gdańsku

 

Zwłaszcza jeśli jest to śledź alkoholowy - z winem, sherry albo brandy (wszystkie przepisy na 4 porcje).

 

Winne śledzie po gdańsku

 

SKŁADNIKI:

 

- 50 dag całych solonych śledzi

- 500 ml mleka

- 15 dag jabłek

- 150 ml wytrawnego białego wina

- 2 żółtka

- sól, cukier, gałka muszkatołowa

przepis na śledzie - Winne śledzie po gdańsku

 

Umyj śledzie, odetnij głowy i płetwy, wypatrosz. Przygotowane ryby włóż na 12-14 godzin do miski z zimną wodą (muszą być całkowicie przykryte). Co jakiś czas zmieniaj wodę. Następnie natnij skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją zdejmij. Śledzie ponownie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na 15-30 minut. Jabłka obierz, usuń pestki, zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny. Zagotuj wino. Żółtko roztrzep widelcem, przypraw solą, cukrem i gałką. Powoli, energicznie mieszając trzepaczką, wlewaj do niego gorące wino. Gdy powstanie sos, wymieszaj go ze startym jabłkiem i jeszcze raz przypraw do smaku. Śledzie zwiń w rulony, ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem.

1

Śledzie z sosem calvadosowym

 

Śledzie z sosem calvadosowym

 

SKŁADNIKI:

 

- 8 filetów śledziowych - matiesów

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 małe cebule

- 2 jabłka

- 1 banan

- 1 żółtko

- 3 łyżki gęstej śmietany,

- sól, cukier, cynamon, ziele angielskie

- 30 ml calvadosu (może być zwykła brandy)

przepis na śledzie - Śledzie z sosem calvadosowym

 

Śledzie zalej wodą i odstaw na 20-30 minut. Posiekaj cebule i zeszklij je na oleju. Obierz jabłka i banana, zmiksuj z sokiem cytrynowym. Dodaj podsmażoną cebulę, żółtko i śmietanę, przypraw do smaku solą, cukrem, cynamonem i zmielonym zielem angielskim, a na koniec wymieszaj z calvadosem. Śledzie osusz, pokrój na kawałki i podawaj z sosem calvadosowym.

2

Śledzie marynowane w sherry

 

Śledzie marynowane w sherry

 

SKŁADNIKI:

 

- 12 filetów śledziowych

- matiasów

- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej

- 1/2 szklanki sherry fino

- 1 łyżka cukru

- 8 ziarenek pieprzu

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 2 jagody jałowca

- 1 łyżka oleju

- 2 małe cebule

- 1 pęczek koperku

przepis na śledzie - Śledzie marynowane w sherry

 

 

Ułóż śledzie w misce i polej je wodą mineralną. Odstaw na 30 minut. Potem wyjmij, osącz, osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj cukier z sherry, aż się rozpuści. Rozgnieć w moździerzu (ale niezbyt drobno) pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Półmisek skrop połową sherry, na wierzchu ułóż śledzie w 2 warstwach, przesypując każdą warstwę zmiażdżonymi przyprawami. Skrop olejem, obłóż gałązkami koperku i pokrojoną w krążki cebulą. Polej resztą sherry, przykryj folią i odstaw na 24 godziny. Od czasu do czasu odwracaj śledzie, aby zamarynowały się równomiernie. Możesz podawać z pieczonymi lub odsmażanymi ziemniakami.

 

 

Opracowanie przepisu: Inka Wrońska,

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki (montaż),

Stylizacja i przygotowanie potraw: Zuzanna Wiciejowska

3
Więcej na ten temat: alkohol, kuchnia, wino