10 drinków na karnawał

ZLLL
Barmani z 10 modnych polskich klubów specjalnie dla czytelników "Logo" proponują najciekawsze, ich zdaniem, kolorowe koktajle.
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Kolorowy karnawał

Święta upływają zwykle pod znakiem białego wina, sylwester - szampana. Ale kolorowy karnawał domaga się kolorowej odmiany.

Koktajl ma być dobrą zabawą - i dla ciebie, i dla barmana.

Ty masz dostać to, co lubisz, nawet jeśli nie znasz nazw drinków. Barman ma mieć przyjemność z tego, że dopasuje składniki do twojego stylu.

Znawcy twierdzą, że w tym sezonie wracamy do drinków bardzo kolorowych i bogato zdobionych. Wzorem są hawajskie koktajle tiki, które po raz kolejny podbijają kluby w zachodniej Europie ? idealne na gorącą plażę, ale w gorącym klubie sprawdzą się równie dobrze.

1

Punisher i Cherry colada

Łukasz Iwan

Capitol, Warszawa

Wojciech Buczek

Frantic, Kraków

 

Punisher

40 ml Jack Daniel's

40 ml przecieru z marakui

3 ćwiartki limonki

3 łyżeczki brązowego cukru

8 kropli Angostura Bitters

W szklanicy barmańskiej ugnieść ćwiartki limonki z cukrem, wlać pozostałe składniki, zasypać lodem do pełna i mocno wstrząsnąć, przelać do szklanki typu whisky wypełnionej kostkami lodu, udekorować pociętą w paski skórką limonki.

drinki Punisher i Cherry colada

Cherry colada

50 ml rumu Havana Club

20 ml Cherry Brandy

20 ml soku pomarańczowego

20 ml śmietanki

5 ml syropu kokosowego

 

Trzy pierwsze wymieszać w shakerze, wlać do szkła koktajlowego. Śmietankę z syropem kokosowym rozbić trzepaczką, delikatnie, po łyżeczce, dolać do szklanki, tak by utworzyła czapeczkę.

2

Jogger Pears i Tropical Hammer

Krzysztof Rum

SQ, Poznań

Paweł Grygiel

Ego, Sopot

 

Jogger Pears

 

40 ml Absolut Pears

20 ml likieru De Kuyper Amaretto

40 ml soku pomarańczowego

40 ml soku bananowego

20 ml soku z cytryny

20 ml skondensowanej śmietanki

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze, podać na kruszonym lodzie, przystrojone ćwiartką pomarańczy, dużymi liśmi mięty i małą kiścią winogron.

drinki Jogger Pears i Tropical Hammer

Tropical Hammer

 

40 ml Absolut Citron

40 ml Absolut Ruby Red

20 ml likieru Tropical Fruits (Puree)

cząstka limonki

cząstka pomarańczy

lód

Cząstki owoców pokroić na trzy części, wrzucić do szklanki, dodać lód, zalać absolutem Citron i Ruby Red, na wierzch wlać likier, delikatnie zamieszać. Podawać bez dekoracji.

3

Base Tini i Gorzka Prawda

Dawid Żabiński

base, Kraków

Justyna Michalska

Versalka, Sopot

 

Base Tini

 

20 ml Johnnie Walker Black Label

20 ml Captain Morgan Black label

15 ml syropu z kwiatu czarnego bzu

20 ml soku z limonki

dash soku jabłkowego

Syrop z kwiatu czarnego bzu nalać do schłodzonej koktajlówki. Pozostałe składniki wlać do shakera wypełnionego lodem i powoli przecedzić przez sitko barmańskie, tak aby powstały oddzielne warstwy.

Całość przystroić wachlarzykiem z jabłka oraz np. owocem wiśni peruwiańskiej (physalis).

drinki Base Tini i Gorzka Prawda

Gorzka Prawda

 

40 ml cachaçy

20 ml syropu pistacjowego

100 ml soku ananasowego

10 ml soku z cytryny

Wszystko razem zmieszać w shakerze.

Podawać w długiej szklance z trzema kostkami lodu.

4

Lemonhelmut i Opera Club Specjal

Michał Górecki

Cień, Kraków

Filip Artych

Opera, Warszawa

 

Lemonhelmut

 

30 ml wódki wyborowej

15 ml krupniku

10 ml Apricot Brandy

5 ml soku z cytryny

zest z cytryny (starta żółta warstwa skórki)

Wszystkie składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła koktajlowego lub do szklanki typu oldfashion na lodzie. Na koniec ścisnąć zest z cytryny i wrzucić do środka.

drinki Lemonhelmut i Opera Club Specjal

Opera Club Specjal

 

20 ml wódki wyborowej

20 ml rumu Havana Club 20 ml tequili Olmeca Blanco

20 ml ginu Seagram?s

50 ml likieru Bols Melon

20 ml syropu cukrowego

20 ml świeżego soku z cytryny

100 ml sprite'a

dash likieru Bols Blue Curaçao

crusta z syropu Bols Grenadine i cukru

Wszystkie alkohole (oprócz Blue Curaçao), syrop i sok mieszamy w shakerze. Do szklanki typu hurricane, przystrojonej crustą, wrzucamy dużo lodu. Wlewamy sprite, potem - ostrożnie - odrobinę Blue i na końcu zawartość shakera.

5

Sweet Jack i Górski świstak

Jarosław Kukiela

Elektrownia, Łódź

Łukasz Wierzchoń

El Presidente, Warszawa

 

Sweet Jack

 

40 ml Jack Daniel?s

10 ml syropu klonowego

ginger ale

świeża mięta

limonka

 

 

Do wysokiej szklanki wrzucić pokrojoną połówkę limonki, 5-6 listków mięty, wlać syrop klonowy. Wszystko dokładnie ugnieść. Wsypać do szklanki kruszony lód, wlać whiskey i uzupełnić ginger ale. Przed podaniem dokładnie wymieszać. Dekorować limonką i świeżą miętą.

drinki Sweet Jack i Górski świstak

Górski świstak

 

40 ml śliwowicy

60 ml soku z winogron

20 ml syropu cukrowego

20 ml soku z cytryny

40 ml soku ze śliwek

 

Cztery pierwsze składniki wymieszać w shakerze, przelać do wysokiej szklanki z kruszonym lodem, uzupełnić sokiem ze śliwek

 

Zdjęcia: Robert Kowalewski, Mateusz Skwarczek, archiwum prywatne (montaż)

6
Więcej na ten temat: drinki