Leczo KROK PO KROKU

ZLLL
Czyli kolorowy węgierski bigos. Da się zjeść po trzydziestu minutach, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na drugi dzień.

Będą ci potrzebne:

Leczo, przepis, KROK PO KROKU

10 strąków papryki ,

5 sporych pomidorów,

2 cebule ,

10 dag wędzonej słoniny (lub tłustego boczku) pokrojonej w kosteczkę,

czubata łyżka smalcu,

8 kiełbasek (albo parówek),

łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

sól

porcja dla 4 osób

1
Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 1

W rondlu rozgrzej smalec, włóż słoninkę lub boczek i smaż, aż powstaną rumiane skwarki.

Co jakiś czas mieszaj.

2
Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 2

Cebule obierz, pokrój najpierw na połówki, a następnie w półplasterki. Włóż do rondla ze smalcem i skwarkami.

3
Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 3

Przyrumień cebulę na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia. Oprósz słodką papryką, jeszcze raz wymieszaj.

4
Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 4

Papryki przekrój na połówki, oczyść z nasionek, strąki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.

5
Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 5

Do rondla z podsmażoną cebulą dodaj paprykę, smaż 4-5 minut. Potem włóż pomidory, duś jeszcze 10 minut. Posól do smaku.

6
Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 6

Teraz włóż do rondla kiełbaski albo parówki. Małe możesz pozostawić w całości, duże pokrój w plasterki.

Duś razem jeszcze parę minut.

 

Tekst: Inka Wrońska

Stylizacja: Magdalena Duklas,

Zdjęcia: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak (montaż)

7
Więcej na ten temat: kuchnia, kuchnie świata