Pod lupą - o wódkach marketingowych i innych...

ZLLL
Co warto zjeść, przekąsić i czym popić oraz czego lepiej nie tykać - opinie Matuszewskiego na temat produktów znanych i nieznanych marek.

Wódki marketingowe

 

To coś w marketingu nazywa się brand extension. Polega na wprowadzaniu zupełnie nowych produktów pod dobrze znaną nazwą. Choćby w dziwnym porządku.

Że Nałęczowianka robi nowe wody smakowe - to nikogo nie dziwi. Ale zdziwiłoby już, gdyby np. Red Bull zaproponował jako nowość wodę gazowaną Red Bull White. Bo to by było jakoś na odwrót. Ale gdyby woda była dobra, to czy komuś by to przeszkadzało? I tak właśnie dzieje się ostatnio na naszym rynku czystych wódek. Nowe trunki mają doskonale znane nazwy, choć z czystą się nie kojarzą, raczej z likierem albo wódką smakową Pierwsza na tym polu była Soplica. O klasycznej gatunkowej Soplicy, która wraz z Jarzębiakiem przewodziła wódkom kolorowym w Peerelu, pewnie mało już kto pamięta. Ale z tej Soplicy zrobiono nie tylko Soplicę czystą, ale jeszcze i nalewki. Czysta Soplica to sukces? Chyba nie, ale już Żołądkowa to przypadek, który powinien się znaleźć w każdym podręczniku marketingu. Bo ze słodkiej Żołądkowej Gorzkiej powstała wódka czysta Żołądkowa de Luxe, która rozjechała konkurencję w niecałe dwa lata od debiutu.

Jakim cudem? Dobry smak, dobrze zaprojektowana butelka, dobra cena i przede wszystkim doskonała marka. Czy tak samo będzie z kolejnymi przykładami? Bo są dwa: Żubrówka Biała i Krupnik. Obydwie wódki czyste, obydwie pełne paradoksów. Pierwszy: Żubrówka Biała to właściwie oksymoron, jak ciemne światło albo ciepły lód, bo żubrówka to alkohol zielonkawy dzięki wyjątkowej trawce zanurzonej w butelce. Drugi: żubrówka zawdzięcza swą nazwę trawie żubrowej, więc bez niej żubrówka nie jest żubrówką. Z krupnikiem jest podobnie. Czy ktoś pamięta, że krupnik to likier? Czy wiecie, że na butelce wódki Krupnik pięknie wytłoczony napis odwołuje się właśnie do miodowego likieru? Ale jeśli czysta żołądkowa może być niesłodka, nieziołowa, niekolorowa, to dlaczego nie można tak zrobić z Żubrówką i Krupnikiem. Tym bardziej, że obydwie wódki są doskonałe i z pewnością wyrastają ponad większość konkurentów ze swojego przedziału cenowego. Są to wódki nadzwyczaj łagodne, zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu, bezwonne. Krupnik może nieco bardziej pikantny, odrobinę ostrzejszy, ale z klasą. Delikatny charakter trunku przyjemnie zaznacza się w przełyku. To klasyczna, polska wódka, ale nadzwyczajnie łagodna.

testy, wódka, Żubrówka Biała, Krupnik vodka

Żubrówka Biała 0,5 l - 19 zł

Krupnik vodka 0,5 l - 19 zł

 

testy, Jarosław Matuszewski

Żubrówka jest równie delikatna, jeszcze lżejsza w przełyku, z subtelną nutą owocową. Wchodzi bardzo, bardzo łatwo. Docenią również panie. Czy to dlatego, że Żubrówka Biała jest aż sześciokrotnie destylowana i poddawana wyjątkowej, bo platynowej filtracji? Wszystko jedno - ważny jest smak, a ten, w obydwu przypadkach, sprawia, że można te wódki pić i do zakąski, i nawet do niczego. I jeszcze butelki - obydwie świetnie zaprojektowane, obiecujące znacznie więcej niż w wódkach po 20 zł. Ta krupniku - moim zdaniem wybitna.

A więc panie, panowie: najpierw butelki, potem kieliszki w dłoń i sprawdźcie na własnych gardłach. Naprawdę warto.

PS Marketingowcom podpowiadam, że lista starych, znanych polskich marek alkoholowych ma jeszcze kilka wartościowych pozycji. Czekamy więc na: Starkę Czystą, Jarzębiak Cristal i Wiśniówkę White. Spore pole do popisu dają też marki niestandardowe, a historycznie uzasadnione. Np. Denaturat...

1

California dreamin

 

testy, Wonderful Pistachios, orzechy pistacjowe

testy, Jarosław Matuszewski

 

Kalifornia? Słońce, Dolina Krzemowa, wino... A od dziś jeszcze pistacje. Bo tam właśnie, w dolinie San Joaquin dojrzewają na drzewach orzeszki sprzedawane pod marką Wonderful Pistachios. Nazwa całkowicie uzasadniona: orzechy są wspaniałe i, co ważne, wszystkie pęknięte. Pierwszy raz spróbowałem pistacji z solą i pieprzem i już je pokochałem. Na szczęście orzechy pistacjowe są zdrowe - z czystym sumieniem pożarłem 0,5 kg na raz.

 

Wonderful Pistachios, orzechy pistacjowe prażone z solą i pieprzem, 250 g - 13 zł

2

Z przekąsem o przekąsce

 

testy, Krakus, Luksusowa przekąska wędzona

testy, Jarosław Matuszewski

 

Że Krakus robi najlepsze kabanosy, to wiadomo. Ale, że można zrobić jeszcze lepsze, nie wiedziałem. A można. W dodatku cieńsze, a przez to fajniejsze. Podwójnie chude (i nie tłuste, i nie grube), długie, super! I kto mógł zrobić coś takiego? Oczywiście Krakus. Ten sam, którego cudowna szynka konserwowa jest tak legendarna, że w Stanach mówią o niej Polish ham. Wiwat firma! Tylko kto wam, na Boga, kazał to cudo nazwać "luksusową przekąską wędzoną"?

 

Krakus, Luksusowa przekąska wędzona 180 g - 6,70 zł

3

Zapuszkować autorów!

 

testy, Dawtona, Pomidory krojone

testy, Jarosław Matuszewski

 

Nie znoszę głupich reklam. Jak ta Dawtony pod hasłem: puszkujemy tylko dojrzałe. Hasło kontrowersyjne, ale śmieszne. Niestety ktoś uznał, że ludzie to kretyni, hasła nie zrozumieją i trzeba im pokazać poza dojrzałymi pomidorami jeszcze panie w wieku dojrzałym pozujące do zdjęć więziennych. I po co? Autorzy chcieli, by odbiorcy zapamiętali reklamę? Udało się. Ja zapamiętałem i dlatego Dawtony od dzisiaj kupować nie będę. Dołączcie się!

 

Dawtona  Pomidory krojone bez skórki 500 g - 1,79 zł

4

Pulchnie chrupkie

 

testy, Wasa ,Solruta, Pieczywo chrupkie

testy, Jarosław MatuszewskiLubisz pieczywo chrupkie? Bo ja tak, choć nie na co dzień. Osoby, które szczególnie dbają o zdrowe odżywianie, po pełnoziarniste pieczywo sięgają codziennie, a nie zawsze lubią tradycyjne pieczywo chrupkie. Może posmakuje im wersja Solruta? Tym razem kromki (chrupki?) są kwadratowe, ale łatwe do przełamania na pół. Coś tu wykombinowali technolodzy produkcji, bo Solruta smakuje inaczej niż znane mi wcześniejsze wyroby firmy. Chlebki są jakby bardziej pulchne, choć nadal bardzo kruche. Ciekawe i smaczne. Do wyboru trzy smaki: z sezamem, pestkami dyni albo orkiszem. Warto spróbować wszystkich i wybrać coś dla siebie. Ja wybrałem dynię i orkisz. Zdrowego smacznego.

 

Wasa Solruta Pieczywo chrupkie 265 g - 6,50 zł

5

Jabcok

 

 

Cappy przedstawia Całe Jabłko, czyli połączenie soku, ekstraktu i przecieru jabłkowego. Materiał prasowy pełen jest zachwytów nad dobroczynnym działaniem jabłek i nowości Cappy, bo jedna szklanka całego jabłka zawiera tyle samo błonnika, co średniej wielkości owoc i dużo więcej niż inne soki na rynku. Sok jest smaczny, nie za słodki, oczywiście mętny. Brakuje mi tylko jednej informacji - z jakich to jabłek i skąd. Bo jeśli z naszych, to pycha, a jeśli obcych - to szkoda.

 

testy, Jarosław Matuszewski

 

Cappy Całe Jabłko1 l - 4,59 zł

testy, Cappy, Całe Jabłko1

6

Włoskie chipsy

 

Co do piwa? Wiadomo: chipsy. Moje ulubione to niezmiennie paprykowe, ale wybór smaków na sklepowych półkach jest oszałamiający (próbowaliście chipsów o smaku ogórków małosolnych?). W poszukiwaniu nowych doznań możecie natrafić na chipsy pieczone Zioła Śródziemnomorskie. Pieczone, czyli mniej tłuste. Całkiem smaczne, ale do piwa nie pasują. Do wina też nie. Może dla abstynentów?

 

testy, Jarosław Matuszewski

 

Lay's Zioła Śródziemnomorskie 70 g - 2,99 zł

testy, Lay's, Zioła Śródziemnomorskie

7

Spod Poznania

 

Kolejny rywal oleju kujawskiego pochodzi z Szamotuł pod Poznaniem. Olej wielkopolski produkowany jest z rzepaku, pachnie mniej intensywnie od kujawskiego, ale usmażone kotlety smakować/nie smakować będą podobnie. Ja i tak wolę smażyć na innym tłuszczu. Natomiast na surowo wielkopolski sprawdzi się z pewnością. Czy przebije lidera rynku? To już zależy od marketingu, bo jeśli chodzi o samą jakość produktu, nic nie stoi na przeszkodzie.

testy, Jarosław Matuszewski

 

Wielkopolski olej rzepakowy 1 l - 5,49 zł

testy, Wielkopolski olej rzepakowy

8

Tanie kluski

 

Co ci mówi nazwa Podravka? Jeszcze niedawno kojarzyła nam się wyłącznie z Vegetą. A dziś mamy bardzo smaczne przeciery pomidorowe i (nieco gorsze) keczupy Podravki, świetny ajvar, duży wybór przypraw, nawet miody. Od niedawna także makarony. Wyprodukowane, a jakże, z semoliny, w rozmaitych formach, umieszczone w ładnych opakowaniach. Smaczne, ale trzeba pilnować czasu gotowania, bo szybko się rozgotowują. Atutem jest cena.

testy, Jarosław Matuszewski

 

Podravka makarony 400-500 g - 3,49-3,69 zł

testy, Podravka, makaron

9

Spóźnione życzenia

 

W 2010 r. znane nam od lat Pudliszki obchodziły prawie okrągłą 90. rocznicę urodzin. Co mnie podkusiło, by o tym pisać w kolejnym roku? Informacja prasowa, która informowała o jubileuszu, a otrzymałem ją dopiero w połowie grudnia. Dlaczego tak późno? Nie wiem, ale ponieważ Pudliszki pamiętam od tak dawna, jak chodzę do sklepów po zakupy, postanowiłem napisać.

testy, Pudliszki, Koncentrat pomidorowy, Kukurydza konserwowa, Groszek konserwowy

To ładna historia: nazwa pochodzi od rycerza Marcina Pudliszki, który otrzymał dobra ziemskie od Władysława IV w roku 1394. Pudliszki zaczęły się kojarzyć z produkcją spożywczą w połowie XIX w., gdy uruchomiono tam cukrownię. Ale właściwa historia zaczyna się w 1919 r., gdy podupadający majątek kupił inżynier rolnictwa Stanisław Fenrych. Rok później rozpoczął tam produkcję przetworów owocowo-warzywnych, którym nadał nazwę Pudliszki. I się zaczęło. Najpierw ręcznie, potem mechanicznie, zawsze w zgodzie ze światowymi tendencjami. Już w 1927 r. Pudliszki miały swój keczup, sterylizowane konserwy, nie dziwi więc, że prezydent Mościcki stawiał firmę Fenrycha za wzór wzorowego gospodarstwa.

testy, Jarosław MatuszewskiWojnę Pudliszki i Fenrych przetrwali, ale po nacjonalizacji założycielowi zabroniono nawet pojawiania się w okolicy. Pudliszki działały i działają dalej, od niedawna jako firma światowego potentata Heinza (tego od m.in. keczupu). W ofercie cała fura przetworów pomidorowych (świetny sok!), znanych i lubianych gotowych do podgrzania gołąbków, klopsików, flaków oraz fasolki, groszki, fasole i kukurydza w puszkach, a od niedawna także musztardy. Keczup Pudliszek nie jest moim ulubionym, kukurydza także nie, ale Pudliszki to wciąż wysoki poziom, dobra jakość i? sentyment konsumentów. Więc z życzeniami kolejnych dziesięciu, a może i 110 lat.

 

Tekst: Jarosław Matuszewski

Zdjęcia: Łukasz Falkowski, materiały prasowe (montaż)

10
Więcej na ten temat: kuchnia, testy, wódka