Crepes Suzette

ZLLL
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Od?razu dodajmy, że wyjątkowo prosty w?przygotowaniu.

 

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

W restauracjach często przyrządza się go na oczach gości - płomienie czynią go bardzo atrakcyjnym wizualnie.

Deser ten jest nie tylko efektowny, ale także pyszny, a zrobienie go w domu, nie wymaga żadnych wyjątkowych zdolności. Wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili podgrzać naleśniki w sosie i przejść do flambirowania, czyli podpalenia potrawy.

 

Jak powstały sławne Crepes Suzette?

Jak zwykle źródła podają kilka możliwości. W jednym się zgadzają: że to deser z końca XIX w. A czy rzeczywiście sprawcą był młody kelner Henri Charpentier? Czy rzeczywiście podając naleśniki księciu Walii (przyszłemu królowi Edwardowi VII) i jego towarzyszce (zgadnijcie, jak miała na imię), potrącił kieliszek z likierem, a ten się zapalił? Może. Istotne jest, że mamy prosty w przygotowaniu, efektowny i pyszny deser. Smacznego.

1

Składniki

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

Naleśniki:

2 szklanki mleka

2 jajka

1 1/2 szklanki mąki pszennej

70 g masła

skórka otarta z 1 pomarańczy

szczypta soli

masło do smażenia

Sos:

130 g masła

1 szklanka cukru

1 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy

1/2 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

kieliszek likieru pomarańczowego

1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie, do polania przed podpaleniem)

2

Grand Marnier

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

W klasycznym przepisie nie dodaje się spirytusu, my jednak sugerujemy użycie jednej łyżeczki, która nie wpłynie na smak, a z pewnością zagwarantuje znakomity efekt. Uwaga! Łyżeczka w zupełności wystarczy. Większa ilość może spowodować konieczność interwencji strażaków.

I jeszcze słówko o likierze: do przyzwoitych naleśników wystarczy dowolny likier pomarańczowy, ale im bardziej chcesz nadać im niepowtarzalny charakter, tym bardziej ten trunek powinien się nazywać - nadzwyczajny likier pomarańczowy przygotowany na bazie koniaku.

3

1.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

W dużej misce ubij jajka z mlekiem (nie trzeba oddzielać białka od żółtka). Następnie porcjami dodawaj mąkę, cały czas ubijając, tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić mikserem.

4

2.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

Dodaj szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby otrzymać gładką konsystencje ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki i w tym czasie przygotuj sos.

5

3.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, wlewając niewielką ilość ciasta i obracając patelnią tak, aby równomiernie pokryło całą jej powierzchnię.

Kiedy brzegi naleśnika staną się złocistobrązowe, obróć go na drugą stronę i dosmaż przez kilkanaście sekund. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.

6

4.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

 

W niedużym rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu.

7

5.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

 

Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć do konsystencji syropu i nabrać bursztynowego koloru.

8

6.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

 

Na patelnię kładź pojedynczo naleśniki, polewaj sosem, składaj za pomocą łopatki na pół i potem jeszcze raz na pół (w serwetkę). Gotowy naleśnik powinien być równomiernie pokryty sosem pomarańczowym. Jeśli podanie ma być naprawdę efektowne, gorące naleśniki ułóż w stosik, skrop spirytusem, podpal i natychmiast podawaj.

 

Opracowanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, materiały prasowe (montaż)

9
Więcej na ten temat: krok po kroku, kuchnia, kuchnie świata