Hiszpania od kuchni

ZLLL
Co robić w Hiszpanii?  
 

Hiszpania od kuchni

 

Można uciekać przed bykami w Pampelunie, leżeć na plażach w okolicach Barcelony, zwiedzać madrycką galerię Prado. Można też - a nawet trzeba - jeść ser w Kastylii, szynkę w Aragonii i owoce morza w Galicji. Pić sherry w Andaluzji, musujące cava w Katalonii i wina w La Rioja.

 

Galicja

Asturia

Kantabria

Kraj Basków

Nawarra

La Rioja

Aragonia

Katalonia

Walencja

Kastylia-León

Madryt

Kastylia-La Mancha

Estremadura

Andaluzja

Murcja

Baleary

Wyspy Kanaryjskie

1

Galicja

 

Słynie z obfitości świeżutkich mariscos, czyli owoców morza. Tam kupisz też peklowaną szynkę lacón gallego (z obszaru marki chronionej: Indicación Geográfica Protegida), kasztany, czyli castanas i orujo de Galicia - wódkę z winogron (szukaj znaku D.E., czyli Denominación Específica, by mieć pewność, że nie pijesz bimbru).

 

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Galicja

hiszpańskie specjały - orujo de Galicia - wódka z winogron
2

Asturia

 

To ojczyzna niebieskiego sera pleśniowego cabrales dojrzewającego w wilgotnych piwnicach (oznaczenie DOC). Produkuje się go w miejscowości o tej samej nazwie. Warte uwagi jest jabłkowe wino musujące - sidra (cydr). Produkowane jesienią, fermentuje do maja, w knajpach pojawia się latem. Pasuje do tapas i ryb.

 

 

hiszpańskie specjały - niebieski ser pleśniowy cabrales

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Asturia

hiszpańskie specjały - jabłkowe wino musujące - sidra
3

Kraj Basków

 

Koniecznie spróbuj tutejszego twardego sera Idiazábal robionego wyłącznie z mleka owiec odmiany Lacha (Latxa) i Carranzana. Ma bardzo intensywny zapach i ostry smak, twardą skórkę w kolorze od jasnożółtego do szarego i ciemnobrązowego. Dojrzewa co najmniej 90 dni, bywa wędzony w bukowym i głogowym dymie. Ten ser wyśmienicie smakuje z wytrawnym białym winem, czerwonym dojrzewającym w dębowych beczkach oraz cydrem.

hiszpańskie specjały - ser Idiazábal robiony wyłącznie z mleka owiec odmiany Lacha (Latxa) i Carranzana
4

Kantabria

 

Tu warto kupić, a nawet przywieźć do domu miejscowe anchoas en conserva (anchois).

Stąd pochodzi też znakomita wielka czerwona papryka znana jako pimiento de Isla, która rośnie wyłącznie w okolicy maleńkiej miejscowości Isla leżącej nad samą Zatoką Biskajską na północy Kantabrii. Nigdzie indziej.

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Kantabria

hiszpańskie spacjały - anchoas en conserva (anchois)
5

Nawarra

 

Słynie z najlepszych w Hiszpanii szparagów (esparrago de Navarra) i sera pleśniowego roncal - z mleka owczego, dojrzewa co najmniej 4 miesiące - oraz likieru tarninowego (pacharán) z oznaczeniem DO (Denominación de Origen). Oryginalny pochodzi wyłącznie z Navarry.

 

 

hiszpańskie specjały - ser pleśniowy roncal - z mleka owczego

hiszpańskie specjały - likier tarninowy (pacharán)
6

La Rioja

Spróbuj genialnych wędlin znanych jako embutidos riojanos. Wśród nich będzie słynne chorizo - kiełbasa z papryką i czosnkiem. Stąd też pochodzą słynne na całym świecie wina czerwone z certyfikatem DOC. W La Rioja są trzy regiony winiarskie: Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja.

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: La Rioja

7

Aragonia

 

Kup lub przynajmniej spróbuj jamón de Teruel - jednej z odmian słynnej suszonej szynki serrano zbliżonej w smaku do włoskiego prosciutto. Szynka ma delikatny zapach, jest wyraźnie słona. Skosztuj też tutejszego wina z regionu Somontano - na przykład chardonnay o świeżym, mineralnym smaku.

 

 

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Aragonia

hiszpańskie specjały - wino z regionu Somontano
8

Katalonia

 

 

 

Tu warto skosztować kiełbas: cienkiej czerwonej butifarry idealnej na grilla oraz suchej fuet (jedna z odmian chorizo) w białej skórce. A do picia - praktycznie do wszystkiego - cava, czyli miejscowe wino musujące, na przykład z piwnic Codorniu lub Freixenet.

 

hiszpańskie spacjały - fuet

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Katalonia

hiszpańskie spacjały - cava, czyli wino musujące

 

Zobacz też na Logo24:

 

Hiszpańska cava nie ma z polską kawą nic wspólnego, poza tym, że obie identycznie się wymawia. Cava to hiszpańskie wino musujące robione identycznie jak szampan.

Jeśli lubisz ekskluzywne zakupy, polubisz Barcelonę. Stolica Katalonii to 35 000 sklepów i jeden z najbardziej atrakcyjnych szlaków shoppingowych Europy. Pięciokilometrowa trasa wiedzie przez piękne modernistyczne ulice - znaną Ramblas, rozległy Plaça de Catalunya, słynące z przepychu Passeig de Gr?cia i Avinguda Diagonal. Możesz zwiedzać i robić zakupy.
9

Kastylia-La Mancha

 

Przywieź najsłynniejszy ser hiszpański - queso manchego robiony z mleka owiec pasących się na płaskowyżu La Mancha, czyli w ojczyźnie Don Kichota. Na szarej skórce sera znajdują się charakterystyczne wypukłe zygzakowate wzorki. Najstarsze sery manchego - viejo - dojrzewają cały rok. Z tej części Kastylii przywieziesz też znakomity miód - miel de la Alcarria - rozmarynowy, lawendowy, pomarańczowy, migdałowy i wrzosowy.

 

hiszpańskie spacjały - ser queso manchego robiony z mleka owiec hiszpańskie spacjały - ser
10

Kastylia-León

 

Stąd pochodzi pyszna szynka - jamón Monte Nevado. Należy do rodzaju jamón ibérico, co oznacza, że jest robiona wyłącznie z mięsa czarnych miejscowych świń. Na uwagę zasługują wina z regionu Ribera del Duero. Choć za najsłynniejsze hiszpańskie wina zwykło się uważać te z regionu Rioja, to właśnie z Ribera del Duero pochodzą trunki najdroższe.

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Kastylia-León

hiszpańskie spacjały - wino z regionu Ribera del Duero
11

Estremadura

 

W tym regionie kupisz podobno najlepsze hiszpańskie oliwki oraz wyśmienitą oliwę - szukaj na etykiecie nazwy aceite de oliva Sierra de Gata-Hurdes y Monterrubio. hiszpańskie specjały - oliwki
12

Andaluzja

 

Kup oliwę (aceite de Baena) i ocet sherry (vinagre de Jerez). Z okolic Jerez de la Frontera przywieź jerez, czyli sherry i brandy de jerez.

 

hiszpańskie specjały - oliwa (aceite de Baena) hiszpańskie spacjały - brandy de jerez

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Andaluzja

13

Walencja

 

Światowe centrum produkcji turronów, czyli bożonarodzeniowych nugatów. Najlepsze pochodzą z Jijony i Alicante. Turrón de Alicante jest bardzo twardy, w środku ma całe migdały i orzechy laskowe. Turrón de Jijona jest bardziej tłusty, bo zawiera migdałowy olej. Ma grudkowatą konsystencję i może zawierać kasztany. Z Walencji koniecznie przywieź także ryż - arroz - do paelli!

 

hiszpańskie specjały - turron, czyli bożonarodzeniowy nugat

hiszpańskie specjały - turron, czyli bożonarodzeniowy nugat

hiszpańskie specjały - ryż - arroz - do paelli

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie:

 

Walencja
14

Madryt

 

Stąd pochodzą świetne migdały almendras. Na przekąskę podaje się słone, a na deser prażone w cukrze (almendras garrapinadas). Najlepsze dostaniesz w okręgu Alcala de Henares.

 

 

 

Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Madryt

hiszpańskie specjały - migdały almendras
15

Baleary

 

Tu kupisz wieprzową kiełbasę sobrasada - słoną, o lekko octowym smaku, podawaną bardzo często jako tapas. Droższe rodzaje sobrasady robione są z mięsa czarnych świń hodowanych na Majorce. A na Menorce warto spróbować żółtego sera queso mahón. hiszpańskie spacjały - żółty ser queso mahón
16

Wyspy Kanaryjskie

 

Stąd przywieź miód palmowy (miel de palma). Jest to rodzaj gęstego ciemnobrązowego syropu robionego z soku palm rosnących na La Gomera i Lanzarote. Używa się go podobnie jak syropu klonowego. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych. Do Polski warto też przywieźć gotowe sosy, szczególnie czosnkowy mojo picón albo paprykowy mojo verde. Oraz twardy, pikantny ser kozi - majorero.

 

hiszpańskie spacjały - twardy, pikantny ser kozi - majorero

hiszpańskie specjały - sos paprykowy mojo verde

 

17

Murcja

 

Tu zrób zapas pimientón de Murcia - ta słodka papryka ma tak mocny, czerwony kolor, że bije na głowę nawet węgierską! Najlepsza (z oznaczeniem DO) pochodzi z okolic Cabezo de Torres i Espinardo.

Polecamy paprykę konserwową (pimientos rojos asados) i inne warzywa, szczególnie alcachofas corazones - serca karczochów.

 

hiszpańskie spacjały - alcachofas corazones - serca karczochów

hiszpańskie specjały - papryka konserwowa (pimientos rojos asados)
18
Więcej na ten temat: kuchnia, kuchnie świata, podróże, prezenty