Nebbiolo (inaczej spanna, picutener, chiavennasca, a w dialekcie piemonckim nebieul) jest jednym z najszlachetniejszych szczepów świata. Ma duże, prawie czarne owoce, a zrobione z nich wina są mocno taninowe, czasami gorzkawe. Znakomicie nadają się do starzenia. O winach tego szczepu znawcy mówią - eleganckie, ale trudne, nie dla każdego. Trzeba się w nich rozsmakować, by w pełni docenić smak i intensywny bukiet.

Pochodzi z Włoch, konkretnie z Piemontu ze wzgórz Langhe, uprawiany jest też w Lombardii w dolinie Valtellina na północ od jeziora Como. I choć niektóre klony nebbiolo przyjęły się także w Australii, Kalifornii, Nowej Zelandii, Południowej Afryce i Argentynie (tu właśnie są największe uprawy na świecie), to nigdzie poza Włochami nie powstają z nebbiolo wina wielkie. Najwyżej takie sobie.

Co do nazwy - jedni uważają, że pochodzi od cienkiej warstewki na skórce, która przypomina mgiełkę (po włosku "nebbia"). Jednak wielbiciele uważają, że wzięła się raczej od słowa "nobile" - szlachetny.

Z winogron nebbiolo powstają jedne z najlepszych - i chyba najdroższych - win włoskich. Mowa o "męskim", solidnym barolo i jego delikatnym, wytwornym, "damskim" odpowiedniku - barbaresco. Mniej znane, acz równie kosztowne są wina Ghemme i Gattinara.

Wysoka cena wynika po części z tego, że niewielu winiarzy, nawet w Piemoncie, potrafi uprawiać nebbiolo. To szczep niebywale trudny, wrażliwy, wymaga specjalnej, wapiennej ziemi, w żadnym razie nie toleruje piasku. Owoce, choć stosunkowo odporne na pleśń i choroby, dojrzewają bardzo późno i kochają słońce. Kilka dni kiepskiej pogody wystarczy, aby cała partia wina wyszła kwaśna i "płaska" w smaku.

Jeśli jednak wszystko się uda, powstaje wino o przepięknym bukiecie. W młodym nebbiolo wyraźnie da się wyczuć fiołki, owoce (czarną porzeczkę i wiśnię) oraz aromatyczne przyprawy - anyż i lukrecję. A także trufle, co nie jest zaskakujące, zważywszy, że to właśnie w piemonckich lasach rośnie ceniona przez smakoszy tartufo bianco d'Alba (biała trufla z Alby).

Po kilku latach starzenia w beczce w bukiecie nebbiolo pojawiają się nuty dębu, dymu, tostów, wanilii. Potem, jeśli nie wypijemy wina od razu i pozwolimy mu poleżakować w butelce - wyczujemy aromat skóry, drewna cedrowego, cygar.

Wszystkie wina ze szczepu nebbiolo mają intensywną, ciemną barwę, dużo alkoholu i tanin. Dlatego warto polecić je do ciężkich, mocno przyprawionych dań mięsnych, np. steków, gulaszów, pieczonej wieprzowiny. Świetnie też pasują do pieczonego i smażonego łososia. Klasycznym daniem, w którym nebbiolo odgrywa podwójnie ważną rolę, jest kurczak cacciatore. Najpierw gotuje się w winie kurczaka razem z grzybami, pomidorami i papryką, a potem to samo wino podaje się do posiłku.

Wreszcie - nebbiolo dobrze podkreśla smak twardych, dojrzałych serów, np. asiago lub grana padano.        

BAROLO-LO-ZOCCOLAIO

 1 | 270 zł | Barolo 1998/750 ml | Lo Zoccolaio - Włochy

wine4you.pl

Barbaresco

2 | 194 zł | Barbaresco DOCG 2003/750 ml | Prunotto - Włochy

centrumwina.com.pl

Prunotto

3 | 194 zł | Barolo DOCG 2003/750 ml | Prunotto - Włochy

centrumwina.com.pl