W starożytnym Rzymie ten czerwony szczep nosił nazwę Helvenacia Minor. Z upływem lat pojawiały się coraz to nowe odmiany, dziś jest ich około tysiąca (dla porównania - znamy tylko 12 odmian Cabernet Sauvignon). Pinot Noir ma wiele dodatkowych imion. W Austrii i Niemczech mówi się o nim też Spaetburgunder, w Chorwacji Burgundac Crni, we Włoszech pinot nero, w Szwajcarii Blauburgunder, Salvagnin lub Clevner, na Węgrzech Kisburgundi Kék.

Winiarze nazywają go - trudny. Uprawa jest skomplikowana i droga, plony niskie. Wystarczy byle przymrozek, nagła zmiana temperatury, wirus czy szkodnik, opóźnienie winobrania o parę dni - i już po pinot noir. Zresztą: gotowe wino też lubi nieoczekiwanie skwaśnieć.

A przecież na całym świecie wciąż uprawia się pinot noir dla jego szlachetnego smaku i wspaniałego bukietu. Zdecydowanie najlepsze warunki ma Burgundia - prawdziwie wielkie wina tego szczepu pochodzą z Cete d'Or i Cete Chalonnaise, całkiem niezłe są też alzackie. Świetny pinot noir (tu znany jako Spaetburgunder) pochodzi z Niemiec - Badenii-Wirtembergii, Hesji i Palatynatu. Szczep ten lubi też klimat amerykański, konkretnie okolic Caneros w Oregonie. Odpowiada mu Nowa Zelandia (Canterbury, Hawke's Bay, Marlborough i Central Otago) i chłodniejsze regiony u wybrzeży RPA.

W bukiecie Pinot Noir somelierzy wyczuwają nuty owocowe (wiśnie i czereśnie, truskawki, maliny), kwiatowe (fiołki, róże), przyprawowe (rozmaryn, oregano, cynamon, kminek, mięta pieprzowa, zielona herbata), czasami warzywne (rabarbar, buraki, czerwone lub zielone pomidory, czarne oliwki). W bukiecie starszych, dojrzalszych Pinot Noir jest także ponoć zapach wanilii, kokosu, dębu i cedru, grzybów (m.in. trufli), ziemi, skóry, dymu, a nawet asfaltu. Najszlachetniejsze, a co za tym idzie - najdroższe wina Pinot Noir można leżakować. Ale większość dostępnych u nas uzyskuje szczyt formy w 5-8 lat po wytłoczeniu.

Wina tego szczepu pasują do potraw prostych, o intensywnym smaku. Polecam je zwłaszcza do pieczonej jagnięciny, grillowanych ryb (o jędrnym, zwartym mięsie, na przykład łososia, miecznika, tuńczyka), do kaczki i dzikiego ptactwa (znakomite do bażanta!). Wino Pinot Noir wchodzi w skład trzech klasycznych dań francuskiej kuchni: coq au vin (kurczak w winie), boeuf bourguignon (wołowina w winie) oraz cassoulet (mięso, warzywa i fasola duszone w winie). I jedna uwaga: Pinot Noir nie kocha dań zbyt ostro przyprawionych - chili, imbir czy pieprz maskują jego aromat i niekorzystnie uwydatniają smak alkoholu.            

Dowiedziono, że owoce szczepu Pinot Noir zawierają spore ilości (3-4 razy więcej niż inne szczepy) resveratrolu. Substancja ta nie wpływa na smak i bukiet wina, jest za to naturalnym antybiotykiem, odmładza i - uwaga! - odchudza

Czytaj też na Logo24 :