Ogrodowe klasyki

Różnią się nazwą, pochodzeniem i doborem wypełniaczy, ale w większości głównym składnikiem jest wino. Obowiązkowe dodatki to owoce i lód - kruszony lub w kostkach.

Bowl

Tradycyjna niemiecka mieszanka białego wina, wina musującego lub wody sodowej, aromatyzowana owocami lub ziołami. Zwykle stosuje się wino reńskie lub mozelskie, ale może być też wino owocowe. Bowle rozlewamy z wazy do szklaneczek.

Kruszon

Nazywany też bolą lub cup-wine. Popularny już na przełomie XIX i XX w., podawany był w szklanych dzbankach (fr. cruchon - dzbanuszek). Głównymi składnikami są białe wino wytrawne lub musujące, kruszony lód i owoce. Dodatkiem mogą być inne alkohole, np. słodkie likiery. Przygotowuje się go w szklanym dzbanie lub wazie, podaje w filiżankach, pucharkach, wysokich szklankach lub w kieliszkach do czerwonego wina.

Poncz

Mrożony lub gorący napój alkoholowy pochodzi z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnych owoców oraz wina. Serwuje się w szklanej wazie do połowy wypełnionej kostkami lodu. Rozlewa się do wysokich szklanek z małym, nisko umieszczonym uszkiem. 

Sangria

Ojczyzną trunku jest Walencja (Hiszpania). Nazwę (hiszp. sangr~a - krwawienie) zawdzięcza głębokiemu czerwonemu kolorowi. Robiona jest na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy np. winiaków czy likierów. Podaje się mocno schłodzoną w dzbanie lub wazie i rozlewa do kieliszków z lodem.

Szprycer

Polska nazwa to zapożyczenie od niemieckiego spritzer (spritzen - spryskiwać, bryzgać, skrapiać, wytryskiwać). W różnych krajach znany jako schorle, gespritzter, fröccs. Mieszanka najczęściej białego wina i wody sodowej, z reguły w proporcji 1:1, z dodatkiem lodu i limonki. Napój podaje się w szklance lub większym kieliszku.

Bowl brzoskwiniowy

Brzoskwinie pokrój w kostkę, włóż do wazy, zalej sokiem z cytryn, koniakiem i posyp cukrem. Przykryj i odstaw na dwie godziny do lodówki. Dolej białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze wymieszaj.

Kruszon

Sangria

Szprycer

Do dzbana wlej wino i wodę. Limonkę umyj i pokrój w plasterki wraz ze skórką i wrzuć do dzbana. Dodaj zioła i wstaw dzban na dwie godziny do lodówki. Podaj z lodem.

Poncz egzotyczny

Poncz ananasowy

1 butelka białego wytrawnego wina, 200 ml araku, 100 ml maraskino, woda mineralna, 3 plastry ananasa, 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 banan, sok z 1 cytryny, lód

Opracowanie: Monika Jankowska-Kapica

Zdjęcia: Agata Jakubowska,  Marcin Klaban, Krzysztof Duklas, Studio Duklas +, Łukasz Falkowski, Marcin Kielbiewski, Pawel Kiszkiel, Shutterstock

Zobacz też na Logo24 :