Jest rok 1604. Dwie europejskie potęgi - Anglia i Hiszpania - pogrążone są w trwającej od 19, lat wojnie. Żadna ze stron nie jest w stanie zyskać decydującej przewagi i zmusić przeciwnika do kapitulacji. Ale rok wcześniej umiera uparta i wojownicza królowa angielska Elżbieta I, a jej następca Jakub I żywi do Hiszpanów o wiele cieplejsze uczucia.

W końcu sierpnia oba państwa podpisują w, ondynie pokój. Dla Anglików jednym z najważniejszych warunków traktatu jest swoboda działania ich kupców w Hiszpanii. Po, latach blokady handlowej wreszcie mogą sprowadzać sobie na Wyspy wino.

Zbiory rozpoczynają się tradycyjnie 8 września, w Święto Narodzenia Naświętszej Maryi Panny, choć zdarza się, że pogoda opóźnia żniwa.

Z winogron robi się wino, niemal dokładnie tak jak w innych krajach. Cały urok sherry kryje się jednak w dwóch sekretach. Pierwszy to wzmocnienie gotowego wina mocniejszym alkoholem, najczęściej - mieszanką spirytusu gronowego z dojrzałym już sherry. Druga tajemnica to flor (dosł. kwiat), czyli specyficzna mieszanka drożdży, która występuje podobno tylko w Hiszpanii, francusko-szwajcarskiej Jurze i na Kaukazie. Do wzrostu potrzebuje powietrza, dlatego cały proces przebiega w otwartych kadziach, nieuszczelnionych, a jedynie przykrytych dla ochrony przed

Podstawowe rodzaje sherry

Fino

Produkowane z zastosowaniem flor. O szacie słomkowej, ub jasnozłotej, jest najbardziej wytrawnym ze wszystkich rodzajów sherry. Zawartość alkoholu 15-18 proc. Podawać schłodzone.

Dziękujemy firmom: Centrum Wina, ul. Puławska 336, 02-819 Warszawa, tel. 0 22 566 34 00, www.centrumwina.pl oraz grand cru, ul. Wyczółki 46, 02-820 Warszawa, tel. 0 22 641 17 49, www.dobrewina.pl za pomoc w realizacji materiału

Tekst: Mikołaj Kirschke

Zdjęcia: Agata Jakubowska, Krzysztof Duklas (montaż)

Czytaj też na Logo24 :