Co to jest bodega?

To hiszpańska winiarnia, ale też miejsce, gdzie produkowane jest wino.
Odpowiednik francuskiego „châteaux”.

Podstawowe określenia win z regionu Rioja:

joven – wino nie było starzone w beczce

crianza – wino starzone co najmniej 2 lata; minimum 12 miesięcy w beczce (białe –  6 miesięcy) i resztę czasu w butelce

reserva – wino leżakujące co najmniej 3 lata (białe – 2 lata); starzone w dębowych beczkach przez minimum 12 miesięcy (białe – 6 miesięcy) i resztę czasu w butelkach

gran reserva – najlepsze roczniki starzone co najmniej 5 lat (białe – 4 lata),
z czego minimum 2 lata w dębowych beczkach (białe – 6 miesiecy)

Campo Viejo Rioja Gran Reserva 2005 i 2012Campo Viejo Rioja Gran Reserva 2005 i 2012 fot. Campo Viejo

 

Jakie są najlepsze roczniki win z regionu Rioja?

Przełomowy dla rozwoju winiarstwa w La Rioja był rok 1970: bardzo dobry rocznik, ogłoszony przez krytyków enologicznych „rocznikiem stulecia”. Natomiast najlepsze roczniki w XXI w. według oficjalnych list to: 2001, 2004, 2005, 2010, 2011.

W czym przechowywać butelki?

Jeśli nie mamy specjalnej piwniczki, wino możemy przechowywać po prostu w kartonie, w którym kupiliśmy je w sklepie. Jak mówi Elena Adell, naczelny enolog wytwórni Campo Viejo: „Szef kuchni z restauracji z gwiazdką Michelin wymyślił danie, do którego potrzebny był sok z winogron. Wlaliśmy mu go do butelek po winie, wsadziliśmy w karton i włożyliśmy do zamrażarki. Dołożyliśmy też luzem dwie półtoralitrowe szklane butelki. Po kilku godzinach sok w dużych butlach był zamarznięty, a w mniejszych nie. Musieliśmy wyjąć je z pudła. Zwykły karton jest
naprawdę dobrym izolatorem!”.

Czy czerwone wino pasuje do owoców morza?

W zasadzie wiadomo, że ryby i inne homary „lubią” wina białe. Jest jednak wyjątek. Hiszpańskie Dominio Campo Viejo produkowane tylko w latach, gdy są najlepsze zbiory. Jak mówi enolog Elena Adell: „Zawsze robimy wina, by smakowały klientom, a raz na jakiś czas mogę sobie pozwolić na takie specjalnie dla siebie”. A to, że świetnie komponuje się z owocami morza, potwierdziliśmy organoleptycznie.

Więcej o Campo Viejo i regionie Rioja.