Pewnie przesadziłbym, gdybym napisał, że stół jest świątynią dla potraw składanych na ołtarzu jego zastawy, choć kilku estetów by się z tym zgodziło. Z różnych względów na stole powinny znajdować się tylko te przedmioty, które obsługa restauracji, a na przyjęciu w domu gospodyni lub gospodarz świadomie położyli - oni wiedzą najlepiej, czego nam potrzeba.

Pozwolę sobie na komentarz odnośnie telefonów komórkowych. Bez względu na liczbę megapikseli i szybkość procesora nie powinniśmy telefonu na stole - między widelcem a kieliszkiem do wina - beznamiętnie porzucać. Mimo swojego wyjątkowego wyglądu będzie się czuł nieswojo, to nie jego bajka i tam po prostu nie pasuje. Zresztą posiłek to nie czas na prowadzenie konwersacji telefonicznych.

Już słyszę pytających: a co w sytuacji, gdy nie jestem w eleganckiej restauracji, ale w przydrożnym fast foodzie? Cóż, wtedy od pozostawienia telefonu na stole powinny odwieść nas argumenty natury czysto higienicznej. Z tego samego powodu na stole nie należy kłaść portfela, nawet jeżeli pieniądze znajdujące się w nim zostały chwilę temu wyprane.

Savoir vivreSavoir vivre Savoir vivre

Na pytania odpowiada Adam Jarczyński, dyrektor generalny Polskiej Akademii Protokołu i Etykiety

Zobacz też na Logo24 :

Savoir vivre: wypadek z koszulą

Savoir vivre: jedz jak człowiek

10 aplikacji do biegania i na rower