Feta : idealnym towarzyszem będzie lekkie, młode wino o owocowym bukiecie - powiedzmy Beaujolais. Pamiętajcie tylko, że nie chodzi o mazisty ser fetopodobny, który można dostać w Polsce, a o prawdziwą fetę grecką.

Feta: idealnym towarzyszem będzie lekkie, młode wino o owocowym bukiecie - powiedzmy Beaujolais. Pamiętajcie tylko, że nie chodzi o mazisty ser fetopodobny, który można dostać w Polsce, a o prawdziwą fetę grecką.Feta: idealnym towarzyszem będzie lekkie, młode wino o owocowym bukiecie - powiedzmy Beaujolais. Pamiętajcie tylko, że nie chodzi o mazisty ser fetopodobny, który można dostać w Polsce, a o prawdziwą fetę grecką. fot. Gregory Gerber/Shutterstock fot. Gregory Gerber/Shutterstock

Cheddar : dojrzałe odmiany tego sera świetnie smakują z winami szczepów Shiraz albo australijskimi kupażami Shiraz i Cabernet.

Cheddar: dojrzałe odmiany tego sera świetnie smakują z winami szczepów Shiraz albo australijskimi kupażami Shiraz i Cabernet.Cheddar: dojrzałe odmiany tego sera świetnie smakują z winami szczepów Shiraz albo australijskimi kupażami Shiraz i Cabernet. fot. J.P.Lon/wiki commons fot. J.P.Lon/wiki commons

Brie : ten najsłynniejszy ser francuski łączymy z dobrym francuskim winem. Idealnym towarzyszem będzie Vouvray, Pinot Blanc oraz szampan.

Brie: ten najsłynniejszy ser francuski łączymy z dobrym francuskim winem. Idealnym towarzyszem będzie Vouvray, Pinot Blanc oraz szampan.Brie: ten najsłynniejszy ser francuski łączymy z dobrym francuskim winem. Idealnym towarzyszem będzie Vouvray, Pinot Blanc oraz szampan. fot. O.Bellini/Shutterstock fot. O.Bellini/Shutterstock

Camembert : podobnie jak poprzednik, lubi wina białe, takie jak Chenin Blanc lub Cabernet Blanc.

Camembert: podobnie jak poprzednik, lubi wina białe, takie jak Chenin Blanc lub Cabernet Blanc.Camembert: podobnie jak poprzednik, lubi wina białe, takie jak Chenin Blanc lub Cabernet Blanc. fot. Magone/Shutterstock fot. Magone/Shutterstock

Gouda : mocny smak tego sera można podkreślić kieliszkiem Cabernet Sauvignon lub Zinfandela.

Gouda: mocny smak tego sera można podkreślić kieliszkiem Cabernet Sauvignon lub Zinfandela.Gouda: mocny smak tego sera można podkreślić kieliszkiem Cabernet Sauvignon lub Zinfandela. fot. Petr Malyshev/Shutterstock fot. Petr Malyshev/Shutterstock

Gruyere : szwajcarski ser o orzechowym, pikantnym posmaku dobrze skomponuje się z Pinot Grigio i Cinsault (francuskim z regionu Languedoc-Roussillon albo algierskim lub marokańskim).

Gruyere: szwajcarski ser o orzechowym, pikantnym posmaku dobrze skomponuje się z Pinot Grigio i Cinsault (francuskim z regionu Languedoc-Roussillon albo algierskim lub marokańskim).Gruyere: szwajcarski ser o orzechowym, pikantnym posmaku dobrze skomponuje się z Pinot Grigio i Cinsault (francuskim z regionu Languedoc-Roussillon albo algierskim lub marokańskim). fot. Rolf Krahl/wiki commons fot. Rolf Krahl/wiki commons

Parmezan : przeważnie używamy go do posypywania spaghetti, ale dobry, dojrzały parmezan świetnie smakuje na desce serów w parze z winami szczepów Cabernet Sauvignon i Pinot Noir.

Parmezan: przeważnie używamy go do posypywania spaghetti, ale dobry, dojrzały parmezan świetnie smakuje na desce serów w parze z winami szczepów Cabernet Sauvignon i Pinot Noir.Parmezan: przeważnie używamy go do posypywania spaghetti, ale dobry, dojrzały parmezan świetnie smakuje na desce serów w parze z winami szczepów Cabernet Sauvignon i Pinot Noir. fot. Olga Miltsova/Shutterstock fot. Olga Miltsova/Shutterstock

Ementaler : podajemy go z owocami (gruszki, jabłka) i orzechami albo szynką (prosciutto) i salami. W tym pierwszym przypadku dobrym towarzystwem będzie lekkie, białe wino o owocowym posmaku (m.in. portugalskie vinho verde), w drugim - niezbyt ciężkie, młode wino czerwone.

Ementaler: podajemy go z owocami (gruszki, jabłka) i orzechami albo szynką (prosciutto) i salami. W tym pierwszym przypadku dobrym towarzystwem będzie lekkie, białe wino o owocowym posmaku (m.in. portugalskie vinho verde), w drugim - niezbyt ciężkie, młode wino czerwone.Ementaler: podajemy go z owocami (gruszki, jabłka) i orzechami albo szynką (prosciutto) i salami. W tym pierwszym przypadku dobrym towarzystwem będzie lekkie, białe wino o owocowym posmaku (m.in. portugalskie vinho verde), w drugim - niezbyt ciężkie, młode wino czerwone. fot. Peter Polak/Shutterstock fot. Peter Polak/Shutterstock