Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle specjalizuje się w kuchni azjatyckiej. Okazuje się, że Chan Hon Meng robi dania z kurczaka na najwyższym poziomie. Koszt jednej potrawy to średnio 10 zł.

Wyróżniony gwiazdką Michelin kucharz pracuje w gastronomii od 35 lat. Co ciekawe, mężczyzna całkiem przypadkiem trafił do tej branży. Syn farmerów opuścił rodziną wioskę w wieku 15 lat. Pierwszą pracę dostał w restauracji, jako pomoc kuchenna.

Malezyjczyk był w szoku na wieść o tym, ze jego uliczna budka z jedzeniem dołączyła do grona najlepszych restauracji na świecie. Na początku myślał, że kto robi sobie z niego żarty.

Gwiazdka Michelin dla ulicznej budki serwującej kurczakaGwiazdka Michelin dla ulicznej budki serwującej kurczaka Fot. za youtube.com/Michelin Guide Singapore

Dziś do straganu skromnego kucharza ustawiają się tłumy klientów. Zobaczcie, jak prezentuje się najtańsza restauracja w przewodniku Michelin.

 

Polacy też z gwiazdkami 

Gwiazdka Michelin uchodzi za największe wyróżnienie w branży gastronomicznej. W Polsce tego zaszczytu dostąpiły dwie restauracji. W 2013 roku otrzymała ją knajpa Wojciecha Modesto Amaro "Atelier Amaro". W 2016 roku prestiżowe wyróżnienie zdobyła również restauracja "Senses" na ulicy Bielańskiej w Warszawie.