Sos Habanero to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością. Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w przepisach pochodzących z różnych zakątków świata.

Choć sos najczęściej dodawany jest do dań wędzonych, z grilla oraz stosowany jako marynata do czerwonego mięsa, sprawdza się on również w nietypowych połączeniach. Jednym z nich jest ananas faszerowany pikantnym ryżem. Charakterystyczna kombinacja egzotycznego owocu, ryżu i sosu wywołuje zdrowe uczucie sytości, jednocześnie intensywnie pobudzając kubki smakowe swoją pikantną słodyczą.

Ananas faszerowany pikantnym ryżem

Składniki ( 2 porcje) :

- 1 dojrzały ananas

- 100 g ryżu basmati

- 200 ml wody

- 12o ml mleka kokosowego

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżka oleju

- 1 szalotka

- 2 ząbki czosnku

- 2 cm imbiru

- 1 czerwona papryka

- sok z 1/2 limonki

- 2 łyżki sosu sojowego

- 4 łyżki sosu Habanero Roleski

- garść posiekanej kolendry

- prażone orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

1. Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.

2. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy 1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.

4. Paprykę siekamy w kostkę.

5. Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.

6. Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji.

Smacznego !