Witamina K pomaga w walce z Covid-19

U pacjentów, którzy zmarli lub zostali przyjęci na intensywną terapię z Covid-19, stwierdzono niedobór witaminy znajdującej się w szpinaku, jajach oraz twardych i niebieskich serach, co budzi nadzieję, że zmiana diety oraz odpowiednia suplementacja, może być jedną z elementów walki z wirusem.

Tym ważnym składnikiem diety okazała się witamina K, a potwierdzenie znaleziono badając pacjentów, którzy zostali przyjęci do szpitala w holenderskim mieście Nijmegen. Okazało się, że niedobór tej witaminy, ma bezpośredni związek z najgorszymi skutkami koronawirusa.

Jakie to skutki?

Covid-19 powoduje krzepnięcie krwi i prowadzi do degradacji włókien elastycznych w płucach. To właśnie tutaj pojawia się rola witaminy K. Jest ona wchłaniana z pożywienia w przewodzie pokarmowym. Odgrywa kluczową rolę przy produkcji białek, które regulują krzepnięcie krwi i mogą chronić przed chorobami płuc.

Oczywiście ta teoria musi zostać jeszcze gruntownie przebadana, ale już teraz można powiedzieć, że nawet wstępne ustalenia są zachętą do przyjmowania witaminy K. Oczywiście jak zawsze, konieczny jest zdrowy rozsądek. Najlepiej zdecydować się na dietę zapewniającą jej odpowiedni poziom oraz wspierać ją suplementami.

Suplementy z witaminą K mają wiele zalet

Możemy wspierać swój organizm bez żadnych skutków ubocznych. Jedyną grupą ryzyka są osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. U innych ludzi jest to całkowicie bezpieczne.

Poza tym, nawet jeśli przyjmowanie suplementów witaminy K, nie będzie wysoce skuteczne w walce z Covid-19, to z pewnością ma zbawienne skutki dla naczyń krwionośnych, kości i płuc.

Gdzie znaleźć witaminę K?

Witamina ta występuję w dwóch odmianach: K1 i K2. Witamina K1 występuje w szpinaku, brokułach, zielonych warzywach, jagodach, wszystkich rodzajach owoców i warzyw. Witamina K2 jest lepiej wchłaniana przez organizm, ale troszkę trudniej dostępna naturalnie. Znajduje się w holenderskich i francuskich serach, a także japońskim przysmaku ze sfermentowanych ziaren soi, zwanym natto.

Okazuje się, że w regionach Japonii, gdzie ludzie jedzą dużo natto, nie ma ani jednej osoby, która zmarła na Covid-19. Oczywiście, póki co, nie ma badań na ten temat. Jednak naukowcy zaczynają się zagłębiać się w tę tematykę, a już teraz zalecają spożywanie potraw bogatych w witaminę K oraz w czasie kiedy jest to utrudnione, wspieranie się suplementami.

Ruszyły badania nad wpływem witaminy K na regenerację płuc po Covid-19

Poważne badania rozpoczął Cardiovascular Research Institute Maastricht, będący jednym z największych europejskich instytutów badań nad sercem i naczyniami. Objęto nimi 134 pacjentów hospitalizowanych z powodu Covid-19 (w okresie od 12 marca do 11 kwietnia), wraz z grupą kontrolną 184 dopasowanych wiekowo, zdrowych pacjentów.

Wybranym pacjentom będzie podawane placebo lub witamina K w wystarczająco dużej dawce, aby aktywować białko, które jest tak ważne dla ochrony płuc. Badania mają potwierdzić bezpieczeństwo tej metody.