Będąc na zakupach, na półce z przyprawami, natknąłem się na Mieszankę Do Ogórków Kwaszonych od firmy Appetita. Szybka lektura opisu na tyle opakowania, przekonała mnie, że w sumie to mógłbym spróbować.

Kupując tę mieszankę macie wszystko co trzeba dodać do ogórków w postaci suszu.

Ogórki kwaszone dla opornychOgórki kwaszone dla opornych Krzysztof Żołyński

Czego potrzebujecie, żeby samodzielnie wykonać ogórki kwaszone?

Najważniejsze są oczywiście ogórki (umyte). Do tego słoiki (1L chyba najwygodniej), nakrętki do słoików, wodę z solą oraz Mieszankę Do Ogórków Kwaszonych od firmy Appetita.

Solankę robimy tak, że do 1L gorącej wody, dodajemy jedną łyżkę soli. Ile tego przygotować? Zależy ile słoików planujecie wyprodukować! ??

Procedura przygotowania ogórków do kwaszenia jest banalnie prosta. Jeśli macie je już umyte, układacie je w słoikach. Następnie do każdego słoika wsypujecie 2 łyżki mieszanki. Zalewacie solanką i słoiki zakręcacie nakrętkami. Ważne, żeby woda z solą był przestudzona przed wlaniem.

Teraz przykrywacie ściereczką, żeby nie dochodziło do nich światło i pozostaje czekać, aż natura zadziała.

Ogórki kwaszone z Mieszanką Do Ogórków Kwaszonych od firmy AppetitaOgórki kwaszone z Mieszanką Do Ogórków Kwaszonych od firmy Appetita Krzysztof Żołyński

Po dwóch dniach można już próbować, bo powinny wyjść ogórki małosolne, czyli lekko ukwaszone. Znakomicie nadają się do kanapek, obiadu oraz jako przystawka do czegoś mocniejszego. Jednak jeśli czekacie na prawdziwe kwaszone, będziecie musieli poczekać kolejne trzy dni. Wtedy nabiorą mocy i będą doskonałe.

OgórkiOgórki Krzysztof Żołyński

Smacznego!