Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jak wybierać mikrofalówkę, dostosowaną do indywidualnych oczekiwań. Na pewno nie powiem wam, jaki konkretnie model wybrać. Wskazujemy kilka nowoczesnych rozwiązań, pozwalających wycisnąć z mikrofalówki dużo więcej, niż tylko podgrzewanie, ale też nie każdemu muszą być one potrzebne i spokojnie można się bez nich obejść.

Zdrowe gotowanie na parze

Ryby nie zaszkodzą, o ile nie są smażone. Piecz je lub gotuj na parze tak jak warzywaRyby nie zaszkodzą, o ile nie są smażone. Piecz je lub gotuj na parze tak jak warzywa Fot. 123RF

Wielu ludzi rezygnuje ze zdrowej diety, ze względu na czas potrzebny do przygotowania potraw oraz niezbędne do tego celu sprzęty. W tej chwili dostępnych jest co najmniej kilka modeli, różnych producentów, w których przygotujemy dania na parze takie jak: brązowy ryż, łosoś czy brokuły i to bez obaw, że utracą smak i walory odżywcze. 

Kuchenka wyposażona w taką opcję jest zbawieniem dla osób łączących aktywność zawodową, rozliczne obowiązki oraz zdrowy tryb życia i dietę. 

Ciasto na szybko, drożdżówka, a nawet własny jogurt z mikrofalówki?

Jak samodzielnie rozmnożyć kefir lub jogurt? Już nigdy nie kupisz ich w sklepieJak samodzielnie rozmnożyć kefir lub jogurt? Już nigdy nie kupisz ich w sklepie Fot. Yulia.Panova / shutterstock.com

Współczesne mikrofalówki potrafią zaskoczyć. Wybierając sprzęt dla siebie, spodziewałam się rozmaitych „bajerów”, ale nie tego, że będzie ona potrafiła wyczarować np.: jogurt. Pojawia się tu podobny aspekt, jak powyżej - czas i łatwość działania. 

Rzeczywiście, okazuje się, że kilka modeli oferuje opcję związaną z fermentowaniem, a w niektórych dokładnie tak ją nazwano, np.: w Samsungu. Tak, więc jeśli zobaczycie coś takiego w opisie, to nie będziecie już zdziwieni. Dzięki temu możemy zrobić domowy jogurt oraz pozostawić ciasto drożdżowe do wyrośnięcia. A i na szybko upiec ciasto do kawy, gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.

Jak z piekarnika? Też można!

Pieczone ziemniaki z roślinnym gzikiemPieczone ziemniaki z roślinnym gzikiem fot. książka 'Roślinny comfort food'

Szczytem marzeń była niegdyś mikrofalówka z grillem. Ludzie łudzili się, że we własnej kuchni pogrillują, bez ruszania w plener. Niestety, najczęściej kończyło się to zwęglonym mięsem lub wybuchającymi kiełbaskami. Obecnie jest o niebo lepiej, gdyż systemy montowane w mikrofalówkach, pozwalają uzyskać przypiekanie i chrupkość porównywalną do piekarników.

Dlatego wypiek pizzy czy nuggetsów nie jest w tej chwili barierą dla współczesnej kuchenki mikrofalowej. I znowu wszystko dzieje się zdecydowanie szybciej.

Moje ciasto owocowe pachnie karkówką!

Źródła złych zapachów w mieszkaniuŹródła złych zapachów w mieszkaniu Can Stock Photo / AndreyPopov (zdjęcie ilustracyjne)

Jest to historia prawdziwa i z  pewnością wielu użytkowników mikrofalówek, starszej generacji, nieraz boleśnie doświadczyło tego na własnej skórze. Wynika to z konstrukcji kuchenek - małe, zamknięte pomieszczenie, w którym rozgrzewają się kolejne potrawy. Normalnie nie ma szans, żeby uniknąć ich zapachów. Teraz już tak! Sprawiają to systemy przewietrzania mikrofalówek, odprowadzające niechciane zapachy na zewnątrz.