Piwo bezglutenowe stało się poszukiwanym towarem

Według danych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię choruje ok. 1% populacji, czyli ok. 380 tys. osób, a nadwrażliwość na gluten (tzw. gluten sensitivity) może dotyczyć nawet 6% populacji - 2,28 mln osób. Jak pokazują liczby, jest to spora grupa ludzi, pozbawianych przez lata możliwości spożywania wielu produktów, a wśród nich piwa. Na szczęście, nie ma już powodów, żeby musieli oni rezygnować z tej przyjemności.

Warzenie piwa w Browar Jana w ZawierciuWarzenie piwa w Browar Jana w Zawierciu Magdalena Żołyńska

Szybko okazało się, że te kilka procent rynku to nisza, w którą zaczęła wchodzić część polskich browarów. Ludzie szukali piw bezglutenowych zarówno w sklepach, jak i w restauracjach. Browar Jana ma w  ofercie Bezglutenowe Jasne Pełne, a w planie bezglutenowe IPA. Ten ruch nie dziwi, zważywszy na fakt, jaką popularność w naszym kraju zdobyła IPA, która stała się symbolem nowej fali i wejścia na rynek browarów rzemieślniczych.

W dzisiejszych czasach świadomość konsumencka niebywale się rozwinęła. Wyszliśmy z etapu, gdzie o wyborze danego produktu decydowała dostępność, kolorowa etykieta czy chwytliwe hasło reklamowe. Aktualnie firma powinna tak dywersyfikować swoją ofertę by mogła ona trafić do jak najszerszego grona zainteresowanych. W tym celu wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom ok. 380 tys. chorych na celiakię oraz niemal 2,28 mln osób nadwrażliwych na gluten. Rozumiemy, że osoby te bardzo często są zmuszone do rezygnacji z wielu przyjemności- na szczęście nie muszą już rezygnować z piwa! – powiedział nam Kacper Jasica, główny technolog w Browarze Jana w Zawierciu.

Piwo powstaje ze słodu, a więc musi zawierać gluten!

Gluten to umowna nazwa dla mieszanin białek (prolamin i glutenin), które znajdują się w ziarnach zbóż, a więc i w słodzie wykorzystywanym do produkcji piwa. W pszenicy będzie to gliadyna, w życie sekalina, a w jęczmieniu hordeina. Okazuje się jednak, że piwo można „pozbawić” glutenu, albo tak mocno obniżyć jego zawartość, żeby przestało być szkodliwe dla osób uczulonych.

Jak rozpoznać piwo bezglutenowe?

Bezglutenowe Jasne Pełne - Browar JanaBezglutenowe Jasne Pełne - Browar Jana Magdalena Żołyńska

Na etykiecie piwa bezglutenowego znajduje się specjalne oznaczenie – przekreślony kłos zboża. Jednak o wiele bardziej ważne jest, jaką ilość glutenu zawiera. Sprawdzając piwo przed zakupem, sprawdźcie oznaczenie ppm (po szczegóły tego oznaczenia odsyłam do internetu). Piwo bezglutenowe, które z pewnością nie wywoła reakcji chorobowych, powinno mieć poniżej 20 ppm zawartości glutenu.

Jak powstaje piwo bezglutenowe?

Produkcja piwa bezglutenowego nie jest łatwym procesem. Konieczna jest specjalna procedura pozwalająca zredukować ilość glutenu w piwie. Każdy etap produkcji i finalny produkt poddawany jest też rygorystycznemu i bardzo dokładnemu badaniu. Wykonuje je akredytowane laboratorium, które dokonuje pomiarów i badań zawartości glutenu. 

Ponieważ w szczegółach, proces wygląda jak popisy alchemika, to o przedstawienie szczegółów poprosiliśmy Adama Jakubowskiego, dyrektora operacyjnego Browaru Jana z Zawiercia.

Podczas procesu zacierania słodu część białek ze zbóż ulega rozkładowi, jednakże do samej brzeczki wciąż przedostają się białka frakcji glutenowej. W Browarze Jana po procesie fermentacji poddajemy piwo specjalnemu procesowi obróbki, polegającym na dodaniu enzymów hydrolizujących, które rozbijają łańcuchy białkowe w piwie na zdecydowanie krótsze. Dzięki temu oraz wydłużeniu naturalnego procesu sedymentacji jesteśmy w stanie zredukować zawartość glutenu w naszym piwie. Każdy etap produkcji odbywa się w ścisłej współpracy z akredytowanym laboratorium, które dokonuje pomiarów i badań zawartości glutenu. Odbywa się to za pośrednictwem metody „ELISA Mendez R5”. Dzięki temu dokładnemu pomiarowi wiemy, że uwarzone przez nas piwo posiada niską zawartość glutenu na poziomie 7,8 ppm.

Piwo bezglutenowe Browar Jana w ZawierciuPiwo bezglutenowe Browar Jana w Zawierciu Magdalena Żołyńska

Ten skomplikowany proces kończy się złotym płynem w butelce, który jest całkowicie bezpieczny dla osób cierpiących na problemy z tolerancją glutenu.