Druga edycja książki kucharskiej Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki to sentymentalna podróż po Polsce lokalnej i regionalnej, gdzie pamięć o tradycyjnych daniach łączy się ze współczesnymi nutami. To 10 rozdziałów, a każdy z nich prowadzi czytelników i poszukiwaczy kulinarnych przygód poprzez wszystkie główne regiony naszego kraju. Zatapiamy się w smakach nadmorskich, wielkopolskich, kujawskich aż po kresy oraz góry. Mazowsze, Kurpie czy Warmia i Mazury odkrywają przed nami swoje kuchenne tajemnice. Śląsk i Podlasie karmią do syta, a Galicja gości po królewsku. Każdy przepis jest wzbogacony o krótki film kulinarny, który pomoże jeszcze sprawniej przygotować wybrane danie – wystarczy zeskanować kod QR!

Zanim przejdziecie do wybranego regionu i potraw, jakimi was oczaruje, możecie odbyć podróż, jak z opowieści babci. Dowiecie się o polskich kulinarnych obyczajach, tradycjach regionalnych i przekonacie się, że Polska kuchnią i pysznym jedzeniem stoi. Być może dowiecie się rzeczy, które zawsze były dla was normalne, ale nigdy nie było czasu zastanowić się skąd się wzięły? Wiecie na przykład skąd tradycja 12 potraw na Wigilię? Nie? Dowiecie się czytając Gotuję z Lewiatanem! I nie tylko o tym!

Jest też o domowej spiżarni, czyli przetworach różnego typu – jak, kiedy i dlaczego je robić – od grzybów marynowanych po drzemy.

Choć Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki, wiele miejsca poświęca polskiej, regionalnej kuchni to jest tu też sporo nowoczesności. Każdy przepis zawiera kod QR, który zaprowadzi was do filmu będącego wizualną instrukcją do tego co wyczytacie na kartach książki.

Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki to pięknie wydana, sympatyczna, pełna ciepła i wspaniałych smaków książka kulinarna dla każdego.