Bułki w 40 minut - przepis

Składniki:

500g mąki ( w filmie użyta Dolnośląska Mąka Tortowa typ 450)

400 ml ciepłej wody

20 g  świeżych drożdży

1 czubata łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać sól, drożdże, wodę. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać ciasto energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć ściereczką.

Po kilku minutach, ciasto podzielić na osiem jednakowych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ułożyć je na blachę posypaną mąką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować oliwą.

Piec 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu przełożyć z blachy do przestygnięcia.

Smacznego!