Gorąca czekolada jest nie tylko smaczna i mocno rozgrzewająca, ale zdrowa. Czy wiecie, że zawiera aż 600 substancji, bardzo dobrze wpływające na nasze organizmy? Picie czekolady, można więc traktować jak terapię!

Czekolada to zdrowie!

W czekoladzie znajdują się:

magnez - niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu kostno-stawowego

żelazo - pełni ważną rolę w procesie krwiotwórczym

niacyna - bierze udział w uwalnianiu energii czerpanej ze spożywanych pokarmów

fenyloetyloamina - substancja z grupy endorfin, która polepsza samopoczucie

flawonoidy - poprawiają pracę układu immunologicznego.

Jaką czekoladę wybrać?

Ciemna czekolada najlepsza do przygotowania na gorącoCiemna czekolada najlepsza do przygotowania na gorąco Magdalena Żołyńska

Do przyrządzenia czekolady na gorąco zawsze wybieramy ciemną, deserową czekoladę. Im większa zawartość kakao tym lepiej. Unikajcie mlecznych oraz tabliczek z dodatkami. Najgorszym wyborem jest biała czekolada, bo to samo zło.  Nie zawiera ona w sobie miazgi kakaowej, ale za to mnóstwo tłuszczy i węglowodanów.

Rozpuszczamy czekoladę

Największym wyzwaniem jest roztopienie czekolady, tak żeby uzyskać właściwą konsystencję, a jednocześnie nie doprowadzić do przypalenia. Do ciast i czasami gdy robię większą ilość gorącej czekolady, używam metody roztapiania czekolady na parze. Jednak można pójść na skróty i jeśli zachowacie czujność i zastosujecie się do poniższych wskazówek, uda się na pewno.

W małym rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę - cały czas mieszamy aż do zagotowania i to dopiero do nich dodajemy czekoladę – stopniowo, po kawałeczku. Nie próbujcie topić czekolady bezpośrednio w rondlu, bo ją przypalicie. Cały czas mieszamy, dodając kolejne kostki. Czekolada będzie gotowa, kiedy uzyskamy gładką, lejącą konsystencję.

Przepis na gorącą czekoladę

0,5 l mleka, 200 ml śmietanki 30% lub 36%, 100g ciemnej czekolady wystarczy na 4 niewielkie filiżanki lub dwa solidne kubki.

Gdy uzyskacie odpowiednio przygotowaną, rozpuszczoną czekoladę (sposób rozpuszczania opisałam powyżej) można ją wzbogacić dodatkami. W zasadzie co to będzie, podpowie wam smak i wyobraźnia. Zazwyczaj dodaję: wanilię, cynamon lub mielone goździki. Można też zastosować cytrusy, których plastry oprócz walorów dekoracyjnych można zjeść maczając w półpłynnym napoju.

Czekolada na gorącoCzekolada na gorąco Magdalena Żołyńska

Można ja przyozdobić listkiem mięty, malinami, żurawiną lub przypruszyć kakao, cynamonem lub innymi przyprawami – nawet ostrymi, jak choćby chili.

Poszukiwacze kalorii, mogą po nalaniu do filiżanek dodać na górę bitą śmietanę.

Smacznego, gorącego i relaksującego dnia!