Z pewnością natknęliście się na tę kawę będąc w rozmaitych lokalach, ale czy próbowaliście zrobić ją samodzielnie. Spróbujcie, to wcale nic trudnego, a domownicy i goście pokochają was jeszcze bardziej!

Bazą jest espresso. Możecie je zaparzyć, tak jak lubicie – w kawiarce lub ekspresie. Drugim niezastąpionym elementem jest idealnie spienione mleko. I znowu, można je uzyskać za pomocą odpowiedniej funkcji w ekspresie, albo spienić ręcznie.

I teraz na scenę wkracza dynia! Dodacie ją w postaci aromatycznego musu. Poniżej przepis na dwie porcje, ale można go skalować.

DyniaDynia Magdalena Żołyńska

Będziecie potrzebowali:

- 3-4 łyżki musu z pieczonej dyni 

- szklankę mleka 3,2% lub 2%

- 2-3 łyżki syropu klonowego

- pół laski wanilii

- cynamon

- szczyptę gałki muszkatołowej

- szczyptę imbiru

- mielone goździki

Do dzieła!

Do garnka dodajemy mleko, mus z dyni, syrop klonowy i przyprawy. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem do momentu, gdy mleko się spieni. Przecedzamy przez sitko i znowu blendujemy. Uzyskany płyn wlewamy do kubka i do tego delikatnie wlewamy espresso. Na górę znakomicie nadaje się cynamon, czekolada, kakao lub listek mięty, a łasuchy mogą się pokusić o bitą śmietanę.

Smacznego!