Postawiliśmy na prostotę i tradycję. Uznaliśmy, że dominować powinna biel i delikatne dodatki kolorów złotego i srebrnego. Altom przygotował dla nas zestaw odpowiednio dobranych naczyń oraz dodatków dekoracyjnych.

Stół na świętaStół na święta Magdalena Żołyńska

Za bazę posłużyła nam porcelana MariaPaula Moderna. Postawiliśmy na jednolitą biel, a jedyną ekstrawagancją byłą rezygnacja z tradycyjnego - okrągłego kształtu nakryć. Jest to współczesna interpretacja ponadczasowo nowoczesnego stylu lat 60. XX wieku, powstała na gruncie wielowiekowej tradycji polskiej porcelany, coraz bardziej widocznych sukcesów polskich projektantów na arenie międzynarodowej i mody na styl mid-century (lata 50., 60., XX w.), który jednocześnie był bardzo ważnym okresem w polskim designie. 

 

Klasyczny, biały zestaw obiadowy

Kolekcja jest bardzo liczna. My wykorzystaliśmy zestaw obiadowy dla 6 osób, w którego skład wchodzą kwadratowe talerze (MariaPaula Moderna Biała - 24 elementy). Nakryliśmy stół dla czterech osób. 

Zestaw obiadowy AltomZestaw obiadowy Altom Magdalena Żołyńska

Dobraliśmy do niego złote sztućce Altom Design Noble Gold. Piękna kompozycja czarnych uchwytów i pozłacanej stali nierdzewnej. 

W czasie rodzinnej biesiady znakomicie spisuje się pojemna waza wchodząca w skład zestawu. Barszcz czy rosół nalewany z takiej wazy pachnie i smakuje cudownie. 

WazaWaza Magdalena Żołyńska

Dwa półmiski, miska i salaterki znakomicie nadają się do podania przekąsek, wędlin, sałatek, mięs i innych smakołyków, po które mogą sięgać biesiadnicy. 

Z kolei sos do okraszenia potraw znakomicie poczuje się w sosjerce. 

Jeśli zajdzie potrzeba, żeby któraś z potraw była bez przerwy podgrzewana, polecamy specjalny półmisek żaroodporny ze specjalnym stojakiem. Trzy świeczki z powodzeniem utrzymają temperaturę potrawy przez długi czas.

Półmisek z podgrzewaczemPółmisek z podgrzewaczem Magdalena Żołyńska

Kawa i deser

Po posiłku przychodzi czas na deser oraz kawę lub herbatę. Deser można podać na szklanej paterze, która znakomicie wyeksponuje słodkości, które znajdą się na stole, ale jednocześnie zapobiegnie wysychaniu. 

Patera od AltomPatera od Altom Magdalena Żołyńska

Z kolei kawę i herbatę można zaserwować w zestawie kawowym MariaPaula Moderna, który jest oczywiście dopasowany stylem do nakryć obiadowych. W jego skład wchodzą filiżanki, spodki oraz talerzyki deserowe.

Zestaw kawowyZestaw kawowy Magdalena Żołyńska

Dekoracje i dodatki

Świąteczny stół to nie tylko naczynia i sztućce. Nastrój budują dekoracje i dodatki. Oczywiście najważniejszy jest obrus. Jest na ten temat wiele teorii i oczywiście zmienne mody, ale uznaliśmy, że klasyka obroni się sama. 

Nastrój na stoleNastrój na stole Magdalena Żołyńska

Biały klasyczny obrus, uzupełniają świeczniki oraz dodatki. Światło świec znakomicie buduje odświętny nastrój.