Skorzystajmy z większej ilości czasu i urządźmy sobie smaczne przyjęcie. Mamy dla Was prawdziwą petardę, czyli – pomysły na wystrzałowe przekąski. Dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie ostatnią noc w roku.

Coś na dobry początek

Przekąska pyszna, lekka i niezwykle szybka, jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut. Idealna na rozpoczęcie długiego, imprezowego wieczoru, dla zwolenników dań z łososiem, a jednocześnie tych dbających o linię. Rolsy to znakomita opcja na lekki starter.

Rolsy z łososia i cukinii

Rolsy z łososia i cukiniiRolsy z łososia i cukinii www.najlepszewkuchni.pl

Składniki:

1 średnia cukinia

150 g łososia wędzonego w plastrach

100 g serka śmietankowego Łaciaty

2 łyżki śmietanki Łaciatej 18%

2 łyżki posiekanego koperku

¼ łyżeczki pieprzu

oliwa

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie: Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Solimy każdy plaster. Na patelni grillowej skropionej oliwą podsmażamy plastry cukinii, aby były lekko przyrumienione. Do serka dodajemy śmietankę Łaciatą, koperek i pieprz. Na każdy plaster cukinii kładziemy porcję serka oraz plaster łososia. Zawijamy i podajemy w formie rolsów.

Coś na ciepło

Jeśli planujecie całonocną zabawę, warto by w menu pojawiło się także ciepłe danie. Wytrawne muffinki będą stanowić na sylwestrowym stole nie tylko element zaskoczenia, będą kusić kolorem, zapachem i smakiem. Ta przekąska finger food sprawdzi się znakomicie, zwłaszcza gdy na imprezie będą dzieci. Obok mięsa podanego w takiej formie nie da się przejść obojętnie.

Muffinki z kurczaka z morelami

Muffinki z kurczaka z morelamiMuffinki z kurczaka z morelami www.najlepszewkuchni.pl

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

½ paczki suszonych moreli (lub brzoskwiń)

250 ml śmietanki Łaciatej 30%

2 łyżki mąki

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki curry

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka białego pieprzu

2 jajka

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 190°C. Piersi kurczaka opłukujemy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Owoce kroimy na cząstki. Ze śmietanki Łaciatej, jajek i mąki przygotowujemy lejące się ciasto (gęstsze od ciasta na naleśniki). Dodajemy wszystkie przyprawy. Do ciasta dodajemy mięso i suszone owoce. Łyżką nabieramy porcje i nakładamy do form na muffinki. Pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru.

Hit każdej imprezy

Prawie zawsze przekąski z ciasta francuskiego, stają się niekwestionowanym przebojem każdego przyjęcia. Dlaczego? Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można je podać na słodko, na przykład z czekoladą i owocami lub w opcji wytrawnej. Na Sylwestra proponujemy wersję a’la pizza - z mozzarellą, szynką i ketchupem, która dobrze sprawdzi się zarówno na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Jeśli zostaną do rana, znakomicie będą smakować także na śniadanie.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiegoŚlimaczki z ciasta francuskiego DawidKasza www.najlepszewkuchni.pl

Składniki:

275 g ciasta francuskiego 

150 g sera mozzarella Mlekpol (tarty)

100 g ulubionej szynki

5 łyżek ketchupu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy plastry szynki, a następnie całość sypiemy równomiernie mozzarellą. Ciasto francuskie zawijamy w ciasny rulon. Kroimy na plastry o grubości około 2-3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy (ciasto urośnie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.