Smak chałki idzie w parze z prostotą przygotowania i dostępnością składników. W zasadzie każdy znajdzie w lodówce i kuchennych szufladach wszystko, co jest potrzebne do jej upieczenia. A nawet jeśli nie, to łatwo jest dokupić brakujące składniki

Ja zawsze dbam o jak najlepszą mąkę i od dawna korzystam z produktów Młyna w Jaczkowicach. Tym razem bazą do wypieku jest maka z serii Domowa Piekarnia - Mąka do Chałki. Jest to mąka pszenna typ 500. Jednak w odróżnieniu od innych ma mniejszą zawartość glutenu i popiołu, co sprawia, że chałki udają się znakomicie - są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. 

Mąka na chałkę z JaczkowicMąka na chałkę z Jaczkowic Magdalena Żołyńska

Przepis na chałkę

Składniki:

* 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia"

* 250 ml ciepłego mleka

 * 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

 * 1 całe jajko

 * 50 g cukru

 * 50 g miękkiego masła

 * 1 opakowanie cukru waniliowego

 * płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku). 

2. Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

3. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. 

4. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz. 

5. Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką). 

6. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180?C przez ok. 25-30 minut. 

Domowa chałka z kruszonkąDomowa chałka z kruszonką Magdalena Żołyńska

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

Smacznego!