Zapewniam, że dania roślinne mogą z powodzeniem zastąpić mięso i serwować je na różne sposoby. Można przy tym być kompletnym kuchennym analfabetą. Większość z nich jest prawie gotowa do podania, a instrukcja na opakowaniu pomaga nadać ostatnie szlify. Jeśli jednak jesteście bardziej zaawansowanymi użytkownikami kuchni, to z łatwością przygotujecie posiłki, którymi oczarujecie ukochaną osobę, rodzinę i przyjaciół. Wszystkim będzie smakowało i jestem pewna, że najedzą się do syta. 

Kiełbaski Dobra KaloriaKiełbaski Dobra Kaloria Magdalena Żołyńska

Posiłki skonstruowane na bazie roślinnych zamienników mięsa są także znakomitym źródłem energii. Okazuje się, że roślinne produkty mają bardzo wysoką zawartość białka, często dużo wyższą niż wołowina. Znajdziecie w nich również błonnik, żelazo, magnez, witaminy, a jednocześnie nie ma w nich ani grama soi, cholesterolu, konserwantów, barwników, glutaminianu czy fosforanów. 

Z pewnością przyznacie, że najlepiej smakuje jedzenie przygotowane z pasją i miłością do osób, dla których jest gotowane. Ponieważ najczęściej robi się jedzenie dla bliskich, to musi być nie tylko smaczne, ale również dobre dla naszego zdrowia, planety i powstawać z dbałością o składniki.

Klopsiki Dobra KaloriaKlopsiki Dobra Kaloria Magdalena Żołyńska

Jedzenie roślinne to nie soja. Ten produkt odchodzi już w niepamięć. Jest oczywiście wciąż używany, ale wieloletnie doświadczenia pokazały, że nie jest tak dobry dla naszej diety, jak się kiedyś powszechnie uważało. Poza tym trudniej przygotować z niej potrawy, jest mniej kaloryczna i ma mniej walorów zdrowotnych. Dania mięsne, które testowałam powstały na bazie kiełków słonecznika, protein z pszenicy oraz boczniaków. Te ostatnie robią ostatnio wielką karierę kulinarną. 

Z pewnością największymi walorami serii Niemięso od Dobrej Kalorii są: łatwa dostępność (można kupić w wielu sklepach, a także sieciówkach), prostota przyrządzenia, walory zdrowotne i ekologiczne oraz jakość.

Może was zaskoczę, ale roślinne kiełbaski skwierczą na patelni, roślinne mielone doskonale pasuje do ulubionego spaghetti, roślinnymi klopsikami będą zajadać się dosłownie wszyscy, a roślinny burger znakomicie pasuje do bułki, warzyw i sosów. 

Mięso mielone idealne do spagettiMięso mielone idealne do spagetti Magdalena Żołyńska

Jest też argument ekologiczny, którego nie można bagatelizować. Na pewno wiecie, że osoba na diecie mięsnej, odpowiada za emisję do atmosfery 7 kg dwutlenku węgla na dobę, a do wyprodukowania kilograma wołowiny niezbędne jest 15000 litrów wody (czyli tyle co wzięcie 250 pryszniców).

Produkty roślinne nie mają takiego zapotrzebowania, a w przypadku Dobrej Kalorii postarano się, żeby tacki oraz papierowe elementy opakowania, powstawały z materiałów pochodzących niemal całkowicie z recyklingu. 

Ekologiczne opakowania z recyklinguEkologiczne opakowania z recyklingu Magdalena Żołyńska

Przesiadka na dania roślinne jest dobrym rozwiązaniem dla osób pragnących ograniczyć mięso lub jeść go mniej, ale zagubionych w rozmaitych poradach i na dobrą sprawę bez wiedzy od czego zacząć. Sięgając po produkty roślinne od Dobrej Kalorii, otrzymujemy jedzenie, które smakuje jak mięso, ma podobną strukturę, a także wysoką zawartość białka.