Chociaż w Polsce gofry najbardziej kojarzą się z wakacyjnymi wyjazdami nad morze, to ich ojczyzną jest Belgia. Obecnie są dostępne w wielu miejscach - można kupić chłodzone gofry w supermarketach, ale znajdują się w regularnym menu każdej szanującej się kawiarni czy cukierni.
Jeśli dysponujecie odrobiną wolnego czasu i chęci, to pyszne, chrupiące i pulchne wafle można z powodzeniem przyrządzić samodzielnie w domu.
Podobnie jak omlety, tosty czy naleśniki, także gofry stanowią bardzo uniwersalne danie, doskonale nadające się na śniadanie w rodzinnym gronie czy efektowny deser. Gofry można spożywać na ciepło i na zimno, na słodko, albo w wersji wytrawnej.
Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a więc zapraszamy do kuchni!
Poniższe przepisy traktujcie jako inspirację. Mając gotowe wafle, możecie puścić wodze fantazji.
Amerykańskie śniadanie
Jest to zestawienie z pozoru wykluczających się smaków - słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkim.
Składniki:
Gofry:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 4 łyżki syropu klonowego
- wiórki zimnego masła
Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.
Gofry z jajkiem Pinterest
Na słodko z czekoladą
Tajemniczym składnikiem będzie w tym wypadku kefir. Chrupiące gofry znakomicie komponują się z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Można się od tego smaku uzależnić.
Składniki:
- 450 g kefiru
- 200 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.