Chociaż w Polsce gofry najbardziej kojarzą się z wakacyjnymi wyjazdami nad morze, to ich ojczyzną jest Belgia. Obecnie są dostępne w wielu miejscach - można kupić chłodzone gofry w supermarketach, ale znajdują się w regularnym menu każdej szanującej się kawiarni czy cukierni. 

Jeśli dysponujecie odrobiną wolnego czasu i chęci, to pyszne, chrupiące i pulchne wafle można z powodzeniem przyrządzić samodzielnie w domu. 

Facet w kuchniFacet w kuchni, czyli najlepsze aplikacje do gotowania

Podobnie jak omlety, tosty czy naleśniki, także gofry stanowią bardzo uniwersalne danie, doskonale nadające się na śniadanie w rodzinnym gronie czy efektowny deser. Gofry można spożywać na ciepło i na zimno, na słodko, albo w wersji wytrawnej. 

Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a więc zapraszamy do kuchni!

Poniższe przepisy traktujcie jako inspirację. Mając gotowe wafle, możecie puścić wodze fantazji. 

Amerykańskie śniadanie

Ich bycie ze sobą ogranicza się do gotowania razem w weekendy i oglądania filmów. Rozmawiają niewieleWięcej czasu spędzamy w kuchni i chętniej gotujemy. Powód? Pandemia

Jest to zestawienie z pozoru wykluczających się smaków - słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkim. 

Składniki:

Gofry:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mleka 3,2%

- 3 łyżki rozpuszczonego masła 

- 3 jajka

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

Dodatki:

- 6 cienkich plastrów wędzonego boczku

- 4 łyżki syropu klonowego

- wiórki zimnego masła 

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła. 

Gofry z jajkiemGofry z jajkiem Pinterest

Na słodko z czekoladą

Tajemniczym składnikiem będzie w tym wypadku kefir. Chrupiące gofry znakomicie komponują się z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Można się od tego smaku uzależnić. 

Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS005xPakowanie próżniowe stało się ulubioną zabawą w redakcji. Testujemy zgrzewarkę próżniową FoodSaver FFS005x

Składniki:

- 450 g kefiru 

- 200 g mąki pszennej

- 60 g masła 

- 3 jajka

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.