Analitycy uważają, że liczba ta prawdopodobnie będzie nadal rosła w związku z coraz większą świadomością ludzi i zainteresowaniem związkiem pomiędzy wpływem hodowli zwierząt na planetę, zwłaszcza w następstwie pandemii koronawirusa.

Roślinny burgerTłusty Czwartek inaczej? Niemięso jest pyszne, zdrowe i energetyczne!

Komentując to odkrycie, Alex Felipelli, założyciel Veggly – aplikacji, która zrealizowała badanie, powiedział: „Istnieje wiele doskonałych powodów, by przejść na weganizm, więc fascynujące jest obserwowanie, które motywacje są najbardziej popularne. Cieszymy się, że dobrostan zwierząt jest numerem jeden, ponieważ weganizm ostatecznie daje głos tym, którzy go nie mają”.

Bardzo istotnym powodem przejścia na weganizm jest po prostu zdrowie. Ponad połowa badanych (53%) twierdzi, że to właśnie racjonalne odżywianie, odporność i inne czynniki zdrowotne, były argumentem skłaniającym do porzucenia mięsa i nabiału.

Test - dieta pudełkowa premium od Created with loveCzy dieta pudełkowa premium ma sens? Sprawdzamy!

Naukowcy są przekonani, że czynniki zdrowotne będzie skłaniało coraz większą liczbę osób do przechodzenia na weganizm. Mocne dane naukowe wskazują negatywne skutki spożywania mięsa i odwrotnie, pozytywne skutki związane z dietą opartą na pełnowartościowej żywności opartej na roślinach.

Inne powody, które wskazywali ludzie przechodząc na weganizm to: konserwowanie żywności oraz oszczędności wynikające z porzucenia odżywiania się mięsem. Jednak te argumenty pozostają daleko w tyle za wymienionymi powyżej zdrowiem i zrównoważonym oddziaływaniem na środowisko i wymieniało je tylko 16% badanych.

Ich bycie ze sobą ogranicza się do gotowania razem w weekendy i oglądania filmów. Rozmawiają niewieleWięcej czasu spędzamy w kuchni i chętniej gotujemy. Powód? Pandemia

Podczas gdy popularność weganizmu stale rośnie, to warto zauważyć, że wiele osób, chociaż nie przeszło w pełni na weganizm, stosują metodę ograniczania spożycia mięsa i wprowadzają do swojej diety bardzo wiele produktów roślinnych. Trzeba podkreślić, że proces ten nasilił się zwłaszcza po wybuchu pandemii.

Taki sposób odżywiania to fleksitarianizm. W tym rodzaju diety bazuje się na warzywach i innych produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza się spożywanie mięsa i ryb. Taka dieta pomaga ochronić się przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami. Może też powodować spadek masy ciała. Przejście na dietę fleksitariańską przynosi wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych, a przy tym nie wymaga przestrzegania restrykcyjnych zasad.