Naukowcy z Open University of Catalonia Foodlab przeprowadzili wywiady z 12 parami rodziców, mających dzieci w wieku od 12 do 16 lat. Celem wywiadu było ustalenie, jak wyglądają ich posiłki i oszacowanie ogólnego stanu zdrowia.

Okazało się, że rodzinne posiłki, takie jak dzielenie się jedzeniem, siedzenie wokół stołu bez urządzeń cyfrowych lub przyjemna rozmowa, są bardzo korzystne. Ten śródziemnomorski styl spożywania posiłku sprzyja rozmowie i wolniejszemu jedzeniu, co pomaga biesiadnikom rozpoznać uczucie sytości, a tym samym zapobiega otyłości.

Kluczową funkcją badania było zbadanie głównej cechy diety śródziemnomorskiej-socjalizacji podczas posiłków i jej wpływu na zdrowie dzieci.

Lockdown spowodowany pandemią ożywił rodzinne posiłki, badanie to wskazuje na jeden z możliwych pozytywnych aspektów sytuacji, z którą musieliśmy się zmierzyć-wyjaśnia badaczka Anna Bach-Faig.

Zespół przeprowadził przede wszystkim wywiady z matkami w każdej z 12 rodzin, a następnie przeanalizował jeden z najmniej zbadanych aspektów diety śródziemnomorskiej-socjalizację. Próbowano zrozumieć, jak rozmowa podczas posiłków, a także jak jemy w grupie rodzinnej, wpływa na nasze zdrowie.

Dieta śródziemnomorska to znacznie więcej niż lista produktów spożywczych. To model kulturowy, który obejmuje sposób wyboru, produkcji, przetwarzania i spożywania tych produktów.

Aby określić stopień towarzyskości w badanych rodzinach, badacze przeanalizowali częstotliwość i czas trwania posiłków rodzinnych, miejsca ich spożywania, wykorzystanie urządzeń cyfrowych, sposób przygotowania posiłku oraz rodzaj komunikacji.

Zdrowa dieta to nie tylko to, co jemy, ale także sposób, w jaki spożywamy posiłek. - wyjaśnia Bach-Faig.

Jak wynika z badań, większość rodzin jadła razem tylko kolację, a przyzwyczajenia różniły się w zależności od tego, czy jedli samotnie, czy z bliskimi. Zdaniem zespołu odpowiedzialnego za badanie posiłki rodzinne były postrzegane jako miejsce komunikacji i socjalizacji.

Dla większości rodziców familijne posiłki były szczególnie ważne, gdy mieli nastoletnie dzieci, ponieważ sprzyjają rozmowie i zacieśnianiu więzi rodzinnych.

Kiedy rodziny poświęcały im mniej czasu, nie siadały przy stole, były rozpraszane przez urządzenia cyfrowe lub nie podejmowały miłej rozmowy podczas tych spotkań, w mniejszym stopniu przestrzegały diety śródziemnomorskiej.

Badacze doszli do wniosku, że jest łatwiej, gdy dzieci są małe, ale w okresie dojrzewania często trudno do nich dotrzeć, a dzięki takim rozmowom można uzyskać delikatny wgląd w ich świat. Bardzo ważne jest również to, że poprzez te spotkania rodzice stają się wzorami do naśladowania i pomagają wypracować zdrowe wzorce dla swoich dzieci.

Co ciekawe, wyniki badania pokazały też, że wspólne rodzinne jedzenie wiąże się ze zdrowszą dietą, w której skład wchodzi większa ilość owoców i warzyw, a maleje zapotrzebowanie na słodkie napoje.

Dla eksperta ds. żywienia Bacha-Faiga ważne jest, aby zachować tradycje żywieniowe, aby zachować korzyści płynące z diety śródziemnomorskiej i promować zdrowie młodszych pokoleń.

Jednak od kilkudziesięciu lat dieta śródziemnomorska traci na znaczeniu w obliczu tzw. diety zachodniej, charakteryzującej się przewagą żywności przetworzonej i szybkim jedzeniem, często przed telewizorem.

W badaniu podkreślono, że rozważenie tych aspektów jest niezwykle ważne, aby promować zdrową dietę wśród nastolatków i opracowywać kampanie dotyczące zdrowia publicznego.

Źródło: www.mdpi.com