Oczywiście, możemy postawić na jednodniową wycieczkę za miasto, gdzie urządzimy sobie np. rodzinny piknik, możemy też wybrać się na wycieczkę rowerową albo posiedzieć na działce i poczytać ulubioną prasę. Podpowiadamy, że  doskonałym wyborem będzie "Wyborcza na Majówkę", która ukaże się już w piątek 30 kwietnia. Ale… nie wszyscy mamy takie miejsca, nie wszyscy jesteśmy zmotoryzowani albo w ogóle nie możemy ruszyć się z domu, bo w czasie pandemii kwarantanna może spaść na nas jak grom z jasnego nieba. Co wtedy?

Mamy rozwiązanie - postawić na ulubiony sport majówkowy Polaków, czyli grillowanie… tyle że w domu albo na balkonie, bo na rynku nie brakuje rozwiązań, dzięki którym możemy się delektować pysznym jedzeniem bez konieczności wychodzenia z domu.

A mowa o grillach do użytku domowego, dzięki którym nie ominie nas pierwsza kiełbaska z grilla w sezonie. Ba, jak się okazuje do wyboru mamy tyle rozwiązań, że można się w tym wszystkim pogubić, dlatego przygotowaliśmy dla Was mały poradnik. Zacznijmy jednak od podstawowego podziału, bo do użytku domowo-balkonowego nadają się zasadniczo tylko dwa rodzaje grillów (również ze względu na obowiązujące przepisy, które zabraniają klasycznego grillowania na balkonach), a mianowicie gazowe i elektryczne.

Grille elektryczne

Grille elektryczne to zdecydowanie popularniejsza opcja do użytku domowego niż grille gazowe, głównie ze względu na prostotę obsługi - nie musimy się martwić o zakup, podłączenie i zabezpieczenie butli z gazem, wystarczy podłączyć je do gniazdka i gotowe. Jeśli w domu mamy małe dzieci, które lubią pomajstrować przy różnych sprzętach, będzie to też bezpieczniejsze rozwiązanie, bo do grilla elektrycznego postawionego na blacie nie sięgną i problem z głowy. Na tym zalety grilla elektrycznego się jednak nie kończą, bo z pewnością docenimy też możliwość korzystania z niego przez okrągły rok i to niezależnie od pogody.

Pyszne danie z grillPyszne danie z grill Pixabay.com

Co więcej, chociaż grillowanie kojarzy się z niezbyt zdrowym jedzeniem (być może dlatego, że dla części osób grille to prawdziwe całodzienne biesiady suto zakrapiane alkoholem), to z pomocą grilla elektrycznego można przyrządzić bardzo smaczne i zdrowe dania, np. ryby czy chude mięso wraz z warzywami. Nie można też zapomnieć, że włączenie i rozgrzanie grilla elektrycznego zajmuje dosłownie chwilę, więc opłaca się to robić również dla jednej czy dwóch osób, a do tego nie mamy żadnego dymu, który choć nieodłącznie kojarzy się z grillowaniem, to jest przecież bardzo niezdrowy.

Wady? Temperatury niższe niż w przypadku grilla węglowego i gazowego oraz wyższe rachunki za prąd, jeśli grillowanie stanie się codziennym nawykiem - warto bowiem pamiętać, że taki sprzęt musi mieć wystarczająco dużo mocy, żeby nasze dania faktycznie się grillowały, a nie dusiły.

Grille gazowe

Alternatywą dla grilla elektrycznego do domu i na balkon jest grill gazowy. Nie jest może tak ekologiczny jak elektryczny, bo jednak wymaga gazu, który jest paliwem kopalnym, ale z drugiej strony to i tak lepsza dla środowiska opcja niż węgiel. Poza tym, gaz jest zdecydowanie tańszy niż prąd, więc możemy w ten sposób nieco zaoszczędzić, nie tracąc przy tym na funkcjonalności czy możliwościach. Grill gazowy pod wieloma względami dorównuje, a nawet przewyższa grille elektryczne - rozpalenie grilla gazowego zajmuje kilka sekund, a osiągnięcie odpowiedniej temperatury grillowania dosłownie kilka minut, przy czym może być ona naprawdę wysoka, tj. wyższa nawet niż w grillach węglowych i w pełni ją kontrolujemy, odkręcając bądź przykręcając gaz. Ma to szczególne znaczenie, jeśli przygotowujemy potrawy typu steki wołowe, które lubią bardzo wysokie temperatury przez krótki czas, bo inaczej gotują się zamiast smażyć.

Grill gazowy jest doskonałą opcjąGrill gazowy jest doskonałą opcją Pixabay.com

Nie należy się też obawiać obsługi grilla gazowego, bo po podłączeniu do niego butli użytkowanie przypomina korzystanie z kuchenki gazowej, a to przecież rozwiązanie wciąż popularne w naszych domach. Ma to też zaletę, którą docenią fani klasycznego grillowania, ale szukający nieco zdrowszej wersji swoich ulubionych dań. Jaką? Mamy ogień, który nadaje potrawom charakterystyczny smak, ale jednocześnie nie mamy dymu ani palącego się na węglu tłuszczu, który później osadza się na potrawach, a jest bardzo niezdrowy. Jest to możliwe za sprawą zastosowania tzw. aromatyzerów, czyli blach oddzielających ogień od potraw, na które spływają, a następnie odparowują tłuszcz i soki z potraw, nadając daniom typowy grillowy smak . Wady? Głównie konieczność zabezpieczenia butli i pamiętania o jej napełnianiu, a także cena, bo trzeba się liczyć z wydatkiem co najmniej 400 PLN.

Kiedy już zdecydujemy, jaki rodzaj grilla będzie dla nas lepszy, tj. elektryczny czy gazowy, musimy jeszcze odpowiedzieć sobie na kilka pytań, dzięki którym wybierzemy odpowiednie urządzenie:

Stołowy czy wolnostojący?

Majówka z grillemMajówka z grillem Pixabay.com

W obu przypadkach mamy do dyspozycji zarówno większe stacjonarne grille, jak i te mniejsze, tzw. stołowe, które nie tylko zajmują mniej miejsca, ale i cechują się większą mobilnością, więc w razie potrzeby możemy je zabrać ze sobą na działkę czy na wypad nad jezioro. Musimy więc dobrze zastanowić się nad tym, gdzie i jak chcemy użytkować taki grill. Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, np. w domu albo na tarasie, żeby na stałe postawić tam grill, to spokojnie możemy sięgnąć po urządzenia wolnostojące, które są zdecydowanie wygodniejsze i najczęściej oferują więcej możliwości. Jeżeli jednak mamy do dyspozycji małą kuchnię albo często wyjeżdżamy i chcemy grill zabierać ze sobą, to zdecydowanie polecamy wersje stołowe (w przypadku grilla gazowego sięgamy wtedy po małą butlę). Warto też wziąć pod uwagę fakt, dla jak wielu osób najczęściej grillujemy - dla jednej czy dwóch mały grill stołowy będzie w zupełności wystarczający, ale osoby często grillujące w dużym gronie powinny sięgnąć po większe urządzenia, dzięki czemu w krótkim czasie przygotują dużo różnorodnych potraw.

Z rusztem czy z płytą?

Zapach pieczystego z grillaZapach pieczystego z grilla Pixabay.com

Kolejne ważne pytanie dotyczy powierzchni grillującej, bo możemy zdecydować się zarówno na ruszt, jak w klasycznych węglowych grillach, jak i na płytę - oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Zacznijmy od tego drugiego, który bez wątpienia zdecydowanie łatwiej się czyści, bo płyta jest wykonana z nieprzywierających materiałów i tłuszcz spływa do specjalnych rynienek (a nawet jeśli nie, to całą płytę można zdjąć i łatwo umyć). Alternatywą jest grill z rusztem, który zdecydowanie bardziej przypomina klasyczne grille węglowe, a do tego posiada najczęściej większą powierzchnię użytkową, ale ma jedną zasadniczą wadę - jedzenie przywiera i przykleja się do rusztu, który później bardzo trudno jest wyczyścić.

Zamknięty czy otwarty

Na grillu przyrządzimy różne daniaNa grillu przyrządzimy różne dania Pixabay.com

Wybierać możemy też pomiędzy konstrukcjami otwartymi i zamkniętymi - te pierwsze ponownie przypominają klasyczne grille z dużą powierzchnią roboczą, ale jednocześnie nie zabezpieczają w żaden sposób przed pryskającym jedzeniem. I o ile na balkonie czy tarasie nie będzie to pewnie większy problem, to w przypadku zastosowań typowo domowych ma to znaczenie, bo nie chcemy, żeby grill zachlapał nam całą kuchnię, a przy okazji nas pobrudził czy poparzył. Co więcej, konstrukcję zamkniętą można rozumieć dwojako, bo czasem są to po prostu grille z pokrywami, ale możemy też zdecydować się na grille-opiekacze, które przygotowują potrawę jednocześnie z dwóch stron. Tego typu rozwiązania świetnie nadadzą się też do przygotowania potraw nie do końca grillowych, jak choćby tosty czy zapiekane tortille.

Z dodatkowymi udogodnieniami czy bez?

Grillujemy!Grillujemy! Pixabay.com

Oczywiście w zależności od naszego budżetu możemy sięgnąć po modele podstawowe, które spełniają swoje zasadnicze zadanie, ale nie oferują żadnych fajerwerków oraz modele  wyposażone w dodatkowe funkcjonalności. Jakie? Mogą to być np. mini patelnie umieszczane pod płytą grzewczą, na których można przygotować sery pleśniowe, jajka sadzone czy dania raclette oraz wymienne płyty grzewcze, dbające o bezpieczeństwo dzieci blokady pokrywy czy automatyczne programy grillowe (łącznie z takimi, które same zmierzą wielkość kawałka mięsa!), dzięki którym nawet osoby początkujące idealnie wypieką steki, burgery, kiełbaski czy szaszłyki. Warto jednak pamiętać, że większość z nich to tylko dodatki, bez których spokojnie się obejdziemy, więc jeśli nie chcemy przepłacać, spokojnie można z nich zrezygnować.

No to jak, grill wybrany i gotowy na ucztę?