Jeśli to Wasz pierwszy sezon grillowy (albo planujecie wymianę grilla na nowy), warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, a także zapoznać się ze wszystkimi dostępnymi rodzajami urządzeń, aby wybrać to najbardziej odpowiadające Waszym potrzebom. A że wybór na rynku grilli ogrodowych jest duży, to spieszymy z pomocą.

Grill węglowy

Grill węglowyGrill węglowy MaxPixels contributors / 8https://www.maxpixel.net/Food-Grill-Chicken-Coal-6015210

Zdecydowanie najpopularniejszym wyborem są grille węglowe, bo to właśnie one kojarzą nam się z wyjątkowym smakiem grillowanych potraw. Warto jednak pamiętać, że pomimo  kilku zalet, mają naprawdę wiele wad, a osoby dbające o kwestie środowiskowe w ogóle powinny się trzymać od nich z daleka. Jak sama nazwa wskazuje, palimy w nich węglem, czyli paliwem kopalnym, które przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery, a także sprzyja rozwojowi wielu chorób. Co więcej, w czasie grillowania najczęściej wdychamy mnóstwo dymu, a do rozpalania ognia używamy podpałek, a to przecież samo "zdrowie". Nie wspominając już o tym, że grille węglowe to co do zasady grille z rusztem, które bardzo trudno wyczyścić z przypalonego tłuszczu i resztek jedzenia.

Na szczęście można znacznie obniżyć szkodliwość takiego klasycznego grillowania, pilnując kilku zasad, tj. czyszcząc ruszt po każdym grillowaniu, a jeszcze lepiej korzystając z aluminiowych tacek, które chronią jedzenie przed przypaleniem, a nas przed jedzeniem szkodliwych substancji, które zamiast na daniach osadzają się na tackach. Poza tym, warto zadać sobie nieco wysiłku i rozpalić grill bez pomocy podpałek nasączonych łatwopalnymi substancjami (trochę to zajmie, ale w przypadku grilla węglowego i tak trzeba się z tym liczyć), a także odsunąć się od grilla na tyle, żeby niepotrzebnie nie wdychać dymu i zbliżać się do niego tylko co jakiś czas, żeby kontrolować jedzenie.

GrillowanieGrillowanie MaxPixels contributors / %https://www.maxpixel.net/photo-791506

W przypadku grilli węglowych mamy też duży wybór w zakresie wielkości, mobilności i zastosowań, bo możemy zdecydować się na:

Grill przenośny

To najprostsza konstrukcja, którą w sezonie wiosenno-letnim można kupić w niemal każdym większym sklepie i to już od kilkunastu/kilkudziesięciu złotych. Oczywiście nie są one za duże, ale dla 2-3 osób z pewnością wystarczą (przy większej liczbie osób i niskiej cenie można pokusić się o zakup dwóch), a ich ogromną zaletą jest także mała waga, przez co możemy je zabrać niemal wszędzie. Przy tych grillach nie należy się spodziewać, że posłużą nam na dłużej, bo nie są zbyt trwałe i dla większości osób to "jednorazówki" kupowane na wyjazdy. Jednak w sprzedaży są też nieco droższe modele, wciąż relatywnie niewielkie i mobilne, ale zdecydowanie trwalsze i mające szansę przetrwać sezon czy dwa.

Grill typu wózek

Jeżeli  planujemy regularnie grillować w większym gronie i mamy do tego warunki, tj. działkę czy ogród przy domu, zdecydowanie lepiej postawić na większe stacjonarne konstrukcje. Te trudno będzie wprawdzie zabrać na wyjazd, ale komfort i możliwości grillowania są tu nieporównywalne do małych przenośnych grilli. W tym wypadku należy się już spodziewać dużo wyższej ceny, co najmniej kilkuset złotych, ale jednocześnie zyskujemy jakość wykonania i trwałość, dzięki czemu grill posłuży nam przez długie lata (warto też zainwestować w specjalny pokrowiec, jeśli nie planujemy go chować do domu/garażu).

Grill typu palenisko

To rozwiązanie konstrukcją przypomina najtańsze grille aluminiowe, ale wygląda zdecydowanie atrakcyjniej i jest wykonane z lepszych materiałów. Składa się ze stalowej misy oraz nóżek, które najczęściej na stałe umieszczamy w wybranym miejscu ogrodu czy działki - zasada działania jest tu taka sama jak w innych grillach węglowych, ale coraz więcej osób decyduje się na taki wybór ze względu na modę. Poza tym, takie palenisko może też posłużyć do rozpalenia ogniska czy ogrzania się w czasie imprezy ogrodowej w chłodniejsze wieczory.

Grill stacjonarny

Możemy też zdecydować się na grille węglowe murowane, które może i są najdroższą opcją, bo wymagają zakupu surowca do budowy i zatrudnienia specjalistów do postawienia odpowiedniej konstrukcji, ale z drugiej strony mogą być prawdziwą ozdobą ogrodu czy działki, a do tego są praktycznie niezniszczalne, przynajmniej przez użytkowanie zgodne z przeznaczeniem.

Grill gazowy

Grill gazowyGrill gazowy MaxPixels contributors / Nhttps://www.maxpixel.net/Sausages-Meat-Eat-Sausage-Bbq-Delicious-Grill-5298736

Alternatywą dla grilla węglowego może być grill gazowy, o którym wspominaliśmy już w kontekście domowego grillowania, bo ten rodzaj urządzeń może być użytkowany również wewnątrz. Jednak zdecydowanie lepiej sprawdza się na zewnątrz, gdzie możemy postawić dużo większą konstrukcję typu wózek (grille gazowe są ciężkie, więc kółka transportowe to konieczność) i zaopatrzyć ją w większą butlę, co pozwoli na oszczędność czasu i pieniędzy (co jest o tyle ważne, że grille gazowe są droższe niż węglowe). Jeśli zaś chodzi o zasadę działania, to grille gazowe przypominają kuchenki obecne w naszych domach - przekręcamy pokrętło, zapalamy ogień i kilka minut później cieszymy się odpowiednią do grillowania temperaturą, która w tym przypadku może być naprawdę wysoka, dlatego grille gazowe to coś dla fanów steków (ale nie tylko!).

Oczywiście, należy zachować bezpieczeństwo, bo mamy do czynienia z gazem, ale po właściwym podłączeniu butli nie ma się czego obawiać. Co warto podkreślić, to zdecydowanie zdrowsza opcja, bo choć do grillowania wykorzystujemy ogień, to nie ma on bezpośredniego kontaktu z naszym jedzeniem - soki i tłuszcz spływają na specjalne blachy, czyli aromatyzery, z których odparowują, nadając potrawom charakterystyczny smak grilla. W przypadku grilla gazowego mamy też wybór jeśli chodzi o powierzchnię użytkową, bo możemy postawić zarówno na klasyczny ruszt, jak i płytę, którą zdecydowanie łatwiej się czyści, co dla niektórych osób będzie dużą zaletą.

Grill gazowo-węglowy

Grill gazowo-węglowyGrill gazowo-węglowy MaxPixels contributors / &https://www.maxpixel.net/photo-3419713

Jeśli mimo naszych podpowiedzi ciągle nie możecie się zdecydować, mamy dla Was trzecią alternatywę – grill gazowo-węglowy, który łączy w sobie wcześniej opisane rozwiązania i pozwala uzyskać różne efekty i smak potraw. Takie dwa w jednym oznacza ruszt przy części węglowej, na której grillujemy potrawy niewymagające najwyższej temperatury oraz płytę gazową, gdzie przygotujemy idealne steki i dania, które potrzebują „więcej ognia"

Podobnie jak w przypadku grilli do zastosowań domowych i balkonowych, tutaj również można zdecydować się na tańsze i droższe modele, ale generalnie grille ogrodowe to w większości przypadków spory wydatek (wyjątkiem są tylko tanie aluminiowe modele). Głównie dlatego, że są to większe urządzenia, a ich rozmiar i zastosowanie pozwalają na wyposażenie w liczne dodatkowe funkcjonalności. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie potrzebujemy tych wszystkich dodatkowych podgrzewaczy, półek, lampek, uchwytów i innych bajerów, to większość z nich okazuje się bardzo przydatna, a porządny grill to zakup na lata i warto do niego dopłacić. Na co zwrócić szczególną uwagę, niezależnie od rodzaju grilla?

  • Materiał wykonania i stabilność

    Grille żeliwne są zdecydowanie trwalsze, więc posłużą nam dłużej oraz cięższe, dzięki czemu są stabilniejsze, a to pozwoli uniknąć przypadkowego wywrócenia grilla pełnego gorącego węgla czy jedzenia.
  • Ruszt

    Jeśli stawiamy na grill z rusztem, to koniecznie szukajmy żeliwnego albo ze stali nierdzewnej (najlepiej pokrytej porcelaną), pozwoli nam to uniknąć przywartego jedzenia i uciążliwego czyszczenia.
  • Popielnik

    To bardzo przydatny element grilla węglowego, który ułatwia wyrzucanie popiołu i czyszczenie grilla.
  • Pokrywa

    Nie tylko chroni nas przed przypadkowym oparzeniem czy zachlapaniem tłuszczem, ale też pozwala wygrać ze zbyt silnym wiatrem oraz utrzymywać odpowiednią temperaturę. Niektóre grille oferują nawet funkcję wędzarni, dzięki czemu wzbogacimy smak i aromat naszych potraw.
  • Kółka transportowe

    Jeśli zdecydujemy się na większy model grilla, porządne kółka to podstawa, szczególnie przy ciężkim grillu gazowym, bo przecież czasem zachodzi konieczność jego przestawienia.
  • Lampki i termometr

    Lampki pozwolą w łatwy sposób określić, czy grill wystarczająco się nagrzał, a termometr zdecydowanie ułatwia grillowanie (po kilku próbach będziemy już dobrze wiedzieć, jakiej temperatury potrzebują jakie potrawy i jak długo trzeba je grillować).
  • Dodatkowe półki

    Prawdopodobnie każdy z nas grillował kiedyś przy zwykłym przenośnym grillu i wie, jak irytujące bywa to, że nie mamy gdzie odstawić szklanki, talerza czy łopatki do przewracania potraw.