Jak sama nazwa wskazuje, Peafu przypomina tofu, ale zamiast tego jest robione z grochu - konkretnie z żółtego groszku uprawianego w Wielkiej Brytanii. W przeciwieństwie do tradycyjnego tofu nie zależy od importowanej soi, która często jest uprawiana na wylesionych gruntach.

Według Peafu groch ten jest już uprawiany w całej Wielkiej Brytanii, ale obecnie jest często używany do karmienia zwierząt, ponieważ nie ma rynku konsumenckiego.

Jego uprawa ma również inne zalety - guzki korzeni grochu wiążą azot z atmosfery, co oznacza, że potrzeba mniej nawozów chemicznych.

Peafu przygotowuje się obecnie do pierwszej rundy inwestycyjnej, w której ma nadzieję zebrać 150 000 funtów. Finansowanie pomoże mu zbudować swój profil, rozwinąć markę i wprowadzić poprawki do receptury. Planuje wprowadzić w 2022 roku trzy odmiany - naturalną, wędzoną i wartość dodaną.

Startup twierdzi, że ma nadzieję osiągnąć 5 milionów funtów sprzedaży do czwartego roku działalności.