Dlaczego warto jeść truskawki?

Główną zaletą truskawek, poza smakiem oczywiście, jest duża zawartość witaminy C. Jest ona bardzo wskazana przy wysiłku fizycznym, gdyż znakomicie chroni komórki przed uszkodzeniami powstającymi podczas ćwiczeń. Dodatkowo bierze udział w produkcji tkanki łącznej oraz hormonów wydzielających się podczas treningów. Witamina C bierze też udział w procesie wchłaniania żelaza, które odpowiada za produkcję hemoglobiny. Jak wiadomo jest ona transporterem tlenu po organizmie. Żelazo wspomaga także proces przenikania tlenu do mięśni. W czasie treningu jest to zbawienne dla dobrego samopoczucia oraz regeneracji po zwiększonym wysiłku.

Proste przepisy na dania z truskawek dla aktywnych

Koktajl truskawkowy

Jeden z najprostszych sposobów przyrządzenia truskawek. Najbardziej leniwi mogą je po prostu zmiksować, dodać odrobinę mleka lub mleczka kokosowego i pić jak shake. Jednak zalecamy nieco więcej cierpliwości, bo efekt jest znakomity.

Koktajl truskawkowyKoktajl truskawkowy Pixabay.com

2 szklanki truskawek

1/3 szklanki mleczka kokosowego

1 łyżka nasion chia

2 łyżeczki miodu

Do truskawek dodajemy mleczko i miód, a następnie miksujemy. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia. Koktajl można delikatnie schłodzić i pić przed lub bezpośrednio po treningu.

Truskawki z serkiem wiejskim i pestkami lub orzechami

Największą "trudnością" jest fakt, że trzeba tu zrobić warstwy, ale odrobinę wysiłku rekompensuje efektowny wygląd dania. Truskawki miksujemy. Osobno miksujemy serek z miodem i otrzymaną mieszankę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i to będzie ciemna warstwa. Druga część stanowi jasną warstwę. Mieszankę z kakao dodajemy do naczynia w pierwszej kolejności, później mus truskawkowy, a na górę jasną warstwę. Na koniec dodajemy pestki lub orzechy, w zależności od tego, co sobie wybraliśmy. Ten truskawkowy posiłek znakomicie nadaje się do regeneracji energii po treningu.

Koktajl z serkiem wiejskim bez laktozy i truskawkamiKoktajl z serkiem wiejskim bez laktozy i truskawkami materiały prasowe

1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego naturalnego

1 szklanka truskawek

1 łyżka miodu pszczelego

1 łyżka kakao

1 łyżka pestek dyni/słonecznika/orzechów/migdałów (wedle uznania)

Owsianka z truskawkami i bananem

I na koniec bardzo energetyczne, a przy tym smaczne i proste w przygotowaniu danie. Płatki owsiane gotujemy na mleku. Trzeba sprawdzać, kiedy osiągną właściwą miękkość i nie dopuścić do przegotowania. Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojonego banana. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do miseczki. Na górę dodajemy pokrojone na połówki bądź ćwiartki truskawki i posypujemy orzeszkami. Genialne na rozpoczęcie dnia.

Owsianka. Zdjęcie ilustracyjneOwsianka. Zdjęcie ilustracyjne ElenaBoronina/shutterstock.com

1 szklanka mleka

1 banan

1 szklanka truskawek

4 łyżki płatków owsianych

1 łyżka pistacji

Ceny truskawek spadają z dnia na dzień i z czasem będzie można jeść je praktycznie codziennie, nie narażając się na wysokie koszty. Polecamy nasze przepisy i eksperymenty na własną rękę. Smacznego!