Każdy z nich to prawdziwa magia, niepowtarzalny aromat oraz chwila relaksu i oderwania się od codziennych obowiązków. To doskonały relaks, czas dla siebie, najbliższych i przyjaciół. Spróbujcie!

Mała czarna z kawiarki

Zaparzacz do kawyZaparzacz do kawy Fot. shutterstock

Ten sposób parzenia kawy z pewnością najbardziej kojarzy się z Włochami. Tam kawiarka nie jest zwykłym garnkiem, wrzucanym do szafki kuchennej. Czajniczek ma swoje stałe miejsce w każdej kuchni. 

Stworzył go Antonio Bialettii w latach 30. ubiegłego wieku i choć niedługo kawiarka będzie świętowała swoje setne urodziny, nie traci na popularności, a miewa też chwile ogromnej chwały i mody.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Sekret to drobno zmielone ziarna i gorąca woda (tak nie zimna!), którą wlewamy do zbiorniczka, koniecznie poniżej zaworu bezpieczeństwa. Dzięki temu kawa parzy się krótko, tylko do momentu wytworzenia na jej powierzchni piany. Daje to nieprawdopodobny aromat, moc, kolor i unikniemy gorzkiego posmaku.

Kawa z chemika

Parzenie kawy w ekspresie ChemexParzenie kawy w ekspresie Chemex fot. Łukasz Głowala / Agencja Gazeta

Taki sposób parzenia to prawdziwy raj dla gadżeciarzy, ale uzyskany w ten sposób napój uchodzi za bardzo delikatny i wyrafinowany w smaku. Popularny chemik, czyli w rzeczywistości Chemex, wygląda jak szkło wyjęte wprost z laboratorium. Jest to szklana karafka z drewnianym kołnierzem.

Wygląd zawdzięcza swojemu wynalazcy, który był oczywiście chemikiem. Nowojorski naukowiec, wynalazł go w latach 40. 

Chemex stał się niemalże ikoną – można go podziwiać w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Pojawił się w kultowym serialu Przyjaciele, a także w Białym Domu za prezydentury Baracka Obamy.

Jak zaparzyć kawę w Chemexie? 

Parzenie trwa dość długo, ale kawa jaką otrzymujemy na końcu wynagradza wszystko. Papierowy filtr umieszcza się w szklanej kolbie. Po wsypaniu do niej kawy i zalaniu wodą trzeba chwilę poczekać.

Kawa z dripa

Zaparzacz do kawyZaparzacz do kawy Fot. shutterstock

Kształtem przypomina lejek. Niegdyś wykonywano go głównie z plastiku, ale obecnie w sklepach znajdziemy szklane, metalowe i ceramiczne modele. To gratka dla kawoszy – napar ma czysty, delikatny smak i większą zawartość kofeiny niż espresso.

Jak zaparzyć kawę w dripie?

Parzenie w nim kawy jest proste, ale wymaga odrobinę cierpliwości i wprawy. Kawa powinna być zmielona na grubszy piasek. Po umieszczeniu filtra możemy przystąpić do parzenia – odmierzoną kawę (najlepiej 6 g na 100 ml wody) polewamy gorącą wodą, okrężnymi ruchami. Pamiętajcie, że wrzątek nie jest dobrym pomysłem, gdyż zepsujemy smak kawy. Dodatkowo trzeba pamiętać, żeby nie wlewać całej wody na raz. 

Trzy sposoby, każdy z nich inny, ale cel jest ten sam. Zrobić pyszną, aromatyczną kawę!