Dobrze i mądrze zaopatrzona domowa spiżarnia

Najprościej będzie nastawić się na składniki, które lubią wszyscy domownicy. W szczególnie trudnych czasach, najlepiej unikać eksperymentów. To wcale nie znaczy, że w kółko będziesz przygotowywał te same dania. Chodzi raczej o pewność zaopatrzenia. Pamiętajcie, aby zawsze mieć pod ręką ryż, makaron i ulubione rośliny strączkowe. To doskonała baza do tworzenia smacznych i szybkich posiłków.

Proste i sprawdzone przepisy to podstawa!

Niezależnie od tego, czy lubisz jeść risotto z grzybami, curry z kurczakiem i komosą ryżową, albo zapiekanki możesz zawsze zaoszczędzić czas podczas ich przygotowania. Wszystko dzięki odpowiednio dobranym sprzętom AGD, które nie tylko ułatwiają gotowanie, ale również są proste w czyszczeniu. Dania jednogarnkowe bez problemu przygotujesz na płytach indukcyjnych, które umożliwiają połączenie dwóch stref gotowania w jedną i wykrywają dokładny rozmiar garnka. Twoi domownicy jedzą o różnych porach? To nie jest już problem! Dzięki odpowiednim, ułatwiającym codzienność funkcjom płyt możliwe jest podtrzymywanie potrawy w stałej temperaturze przez dłuższy czas, a szybsze gotowane możliwe jest dzięki funkcji booster, która przyspiesza proces podgrzewania.

Wykorzystuj swoje urządzenia kuchenne

Jeśli masz swoje ulubione przepisy i często je przygotowujesz zastanów się nad urządzeniami, które w inteligentny sposób wykorzystują najczęściej używane programy czy temperatury. Taki piekarnik czy mikrofalówka, albo kombajny do gotowania, miksowania, mieszania zdecydowanie ułatwiają nam codzienność i zaoszczędzą mnóstwo czasu, kiedy nie musisz zajmować się ciągłym wybieraniem ustawień. Inteligentne urządzenia zapamiętają ostatnio używane przez ciebie ustawienia i zastosują je, kiedy będziesz kolejny raz piec ulubiony chleb bananowy czy sernik.

Planuj posiłki i gotuj partiami, kluczem do sukcesu odpowiednie przechowywanie

Zaplanuj posiłki na cały tydzień i twórz listy zakupów. Staraj się zawsze dodawać do posiłków świeże produkty jak np. warzywa czy owoce. Pamiętaj też o wykorzystywaniu produktów, które już masz w lodówce. Wszystko po to, aby uniknąć marnowania żywności. Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu, najlepiej w lodówce, która zadba o to, żeby produkty nadawały się jak najdłużej do spożycia, przechowuj je w specjalnie przeznaczonej do tego przegrodzie.