Wszak leży on w miejscu, w którym stykają się ze sobą kulinarne smaki Małopolski i Śląska. Podróżując pomiędzy kolejnymi zamkami, warto poszukać lokalu, w którym serwuje się prażonki (nazywane też pieczonkami).

Jest to co prawda potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa, ale można się na nią natknąć w całej Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Prażonki przyrządza się w dużych, żeliwnych kociołkach ustawionych bezpośrednio nad ogniskiem. Wrzuca się do nich pokrojone ziemniaki, boczek, kiełbasę, buraki, marchew i cebulę. Całość dusi się w smalcu, przykrywając wszystko liśćmi kapusty.

Gotowe prażonki podaje się często z kefirem i mizerią. A jeśli nie jesteście fanami tego typu gulaszowych potraw, pamiętajcie, że region, w którym znajduje się Szlak Orlich Gniazd, słynie również z potraw z pstrągiem oraz soku z czarnego bzu.