Jeszcze kilka lat temu osoby, które z różnych powodów nie chciały bądź nie mogły jeść mięsa, miały duży problem, by w restauracji zjeść coś innego niż sałatki. Na szczęście sytuacja mocno się zmieniła, kucharze serwują teraz wiele przepysznych dań bezmięsnych, a co więcej coraz częściej możemy też zjeść ulubione potrawy, również fast foody, w wersji z tzw. mięsem roślinnym.

Jedną z firm specjalizujących się w takich wyrobach jest Impossible Foods, które dopiero co narobiło niezłego zamieszania wprowadzając do wielu restauracji na świecie swoje nuggetsy z „kurczaka", a już prezentuje kolejny produkt.

A mowa o mielonej wieprzowinie o niepozostawiającej wiele wątpliwości nazwie Impossible Pork, z której można przygotować choćby hamburgery. Produkt jest już gotowy do dostarczania do restauracji i jako pierwsi będą mogli go spróbować mieszkańcy Nowego Jorku i to już jutro, bo będzie go serwował szef kuchni David Chang w Momofuku Ssäm Bar na Manhattanie.

Po 4 października „wieprzowina" trafi zaś do ponad 100 restauracji w Hongkongu, następnie pojawi się w Singapurze i wielu innych miejscach, które wyrażą chęć wprowadzenia go do swojej oferty.

Impossible Foods zapewnia, że jego wersja „wieprzowiny" jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla środowiska niż klasyczna, bo podczas jej produkcji zużywa się 85% mniej wody i 82% mniej miejsca niż przy hodowli i uboju świń, co pozwala na ogromną 77% redukcję gazów cieplarnianych.

Co więcej, roślinna wersja klasyka zawiera też mniej kalorii, tłuszczu i więcej żelaza, więc jest również dobrym wyborem ze względów zdrowotnych. Co o tym sądzicie? Próbowaliście już kiedyś roślinnego „mięsa"? Koniecznie dajcie znać!