Spaghetti aglio e olio z oliwą i czosnkiem

Spaghetti,Bolognese,In,A,White,Plate,On,A,Light,Concrete,stoneSpaghetti,Bolognese,In,A,White,Plate,On,A,Light,Concrete,stone Shutterstock.com

SKŁADNIKI:

40 dag spaghetti

4 ząbki czosnku

1/3 szklanki bardzo dobrej oliwy

łyżka natki pietruszki

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek, smaż, aż zacznie pachnieć. Uważaj, aby się nie przypalił.

Ugotowany al dente makaron włóż na patelnię, wsyp natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Przełóż na ogrzany półmisek i podawaj.

WARTO WIEDZIEĆ:

Aglio e olio jest bardzo popularne na południu. Tej pasty nie podaje się jednak przed daniem głównym, a zazwyczaj po nim, bo podobno świetnie poprawia trawienie. Tak twierdzą neapolitańscy lekarze.

Kuchnia: chinkali - gruzińskie pierożki z bulionem i mięsem

Lasagne alla bolognese (Ragu) z mięsnym sosem bolońskim

lasagne (zdjęcie ilustracyjne)lasagne (zdjęcie ilustracyjne) fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

SKŁADNIKI:

12 płatów lasagne

15 dag mozzarelli

10 dag parmezanu

5 dag masła sos boloński

marchewka

łodyga selera

75 dag obranych pomidorów

2 cebule

10 dag szynki

2 łyżki oliwy

50 dag mielonej wołowiny

1/2 szklanki czerwonego wina

szklanka rosołu

przyprawy: ząbek czosnku, majeranek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

sos beszamelowy

8 dag masła

8 dag mąki

1 litr mleka

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób sos boloński: drobno pokrój marchewkę, seler, pomidory, cebulę i szynkę. Podsmaż na oliwie marchewki, seler i cebulę, dodaj szynkę i mięso, smaż, mieszając, 5 minut. Wlej wino i rosół, a gdy sos trochę odparuje, dodaj pomidory i duś 40 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku.

Zrób beszamel: rozgrzej masło, posyp je mąką, zrób jasną zasmażkę. Powoli wlewaj zimne mleko. Stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku.

Płaty lasagne wrzuć na 2 min. do wrzątku, wyjmij, osącz.

Do natłuszczonej formy wlej trochę sosu bolońskiego, ułóż w nim płaty lasagne, polej beszamelem, obłóż plasterkami mozzarelli, posyp startym parmezanem. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy. Na wierzchu powinny być płaty lasagne posmarowane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła.

Piecz 30 minut w temp. 220°C.

WARTO WIEDZIEĆ:

Spaghetti bolognese można zjeść na całym świecie, nie jest jednak oryginalnym daniem włoskim. W Bolonii z sosem mięsnym podaje się albo lasagne, albo krótkie i grube makarony.

Argentyński grill - czy różni się od polskiego?

Conchiglioni al salmone zapiekane z łososiem

Conchiglioni nadziewane łososiemConchiglioni nadziewane łososiem Fot. Shutterstock/Tiramisu Studio

SKŁADNIKI:

25 dag conchiglioni (duże muszle)

30 dag surowego łososia

3 obrane pomidory

1/2 szklanki białego wina

2/3 szklanki śmietany

10 dag startego parmezanu

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

łyżka masła

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób farsz: pokrój łososia, posyp mąką, usmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, gorące wino z masłem i śmietanę. Gotuj parę minut na małym ogniu.

Wlej sos pomidorowy do żaroodpornego naczynia. Ugotowane conchiglioni nadziej farszem, posyp parmezanem, piecz 5 minut w temp. 220°C.

WARTO WIEDZIEĆ:

Jeśli chcesz jeść to danie jak prawdziwy Włoch, zrezygnuj z parmezanu. Włosi nie dodają tego sera do past z rybami i owocami morza, uważają, że te smaki absolutnie nie pasują do siebie.

Świeże ryby i owoce morza z dostawą do domu? Testujemy catering rybny od Portside

Fettuccine al pesto z zielonym sosem bazyliowym

Spaghetti i inne makarony - proste przepisySpaghetti i inne makarony - proste przepisy shutterstock

SKŁADNIKI:

40 dag fettuccine (wąskie wstążki)

6 dag liści bazylii (duży pęczek)

6 dag startego parmezanu

10 łyżek oliwy

4 dag orzeszków pinii

1-2 ząbki czosnku

sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Zrób sos pesto: zmiksuj w malakserze lub utłucz w moździerzu bazylię, parmezan, orzeszki, czosnek i sporą szczyptę soli. Ciągle ucierając, wlewaj po trochu oliwę. Gdy wszystkie składniki się połączą, sos jest gotowy.

Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, podawaj natychmiast.

To danie możesz urozmaicić, gotując razem z makaronem fasolkę szparagowąi kawałki ziemniaków.

WARTO WIEDZIEĆ:

Nazwa pesto pochodzi od włoskiego "pestare", co oznacza rozgniatanie, miażdżenie. Najfajniejsze jest pesto świeże, ale jeśli nie masz czasu, możesz kupić słoiczek w delikatesach. Wybór jest naprawdę spory!

Kuchnie świata: bulgogi, czyli grillowanie po koreańsku

Lumache al pomodoro z sosem pomidorowo-bazyliowym

Lumache z sosem pomidorowymLumache z sosem pomidorowym Fot.

SKŁADNIKI:

40 dag lumache (ślimaczków)

70 dag dojrzałych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej bazylii

4 łyżki oliwy

sól, pieprz, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Natnij pomidory na krzyż, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę (jeśli ci się nie chce, kup po prostu pomidory w puszce).

Podsmaż czosnek na oliwie, dodaj połowę bazylii i pokrojone pomidory, gotuj 10 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku, wymieszaj z resztą bazylii.

Odcedzony makaron przełóż do sosu, wymieszaj.

WARTO WIEDZIEĆ:

To przepis na tzw. krótki sos pomidorowy, który pasuje w zasadzie do każdego rodzaju makaronu. Krótki, bo robi się go tylko 10 minut. Mieszkańcy Toskanii wolą sos "długi", czyli pommarolę: w takim sosie są oprócz pomidorów jeszcze marchewki, seler naciowy, sporo cebuli. Wszystkie warzywa duszą się razem bardzo długo na maluteńkim ogniu, a potem są przecierane. Pommarola świetnie pasuje do małych, grubych makaronów, np. świderków, motylków i rurek.

Momo, czyli pierogi po nepalsku

Farfalle primavera z kolorowymi warzywami

farfallefarfalle Fot. Piotr Krzeslak / shutterstock.com

SKŁADNIKI:

40 dag farfalli (motylków)

2 małe cukinie

2 marchewki

20 dag zielonego groszku

2/3 szklanki śmietany (30-proc.)

2 łyżki masła

2 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie i obrane marchewki pokrój w kostkę, ugotuj oddzielnie (cukinię 3 minuty, marchewki 10 minut). Przelej zimną wodą, osącz.

Rozgrzej masło, włóż cukinię, marchewkę i groszek (mrożony rozmroź), smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku.

Do sosu włóż ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj, podgrzewaj minutę. Przed podaniem posyp parmezanem.

WARTO WIEDZIEĆ:

Primavera to po włosku wiosna. Taki makaron powinien być zatem wesoły, kolorowy i lekki, czyli bez mięsa i zawiesistego sosu. Możesz dodać do niego inne ulubione warzywa, np. szparagi, brokuły, dymki.

Kuchnia: Ślimaki po burgundzku. Można ich skosztować także w Polsce

Spaghetti alla carbonara z jajkami i śmietaną

Tradycyjna carbonaraTradycyjna carbonara Sea Wave/shutterstock.com

SKŁADNIKI:

40 dag spaghetti 3 jajka 2 łyżki śmietany (30-proc.) 10 dag bekonu, pancetty lub wędzonego boczku 5 dag startego parmezanu

cebula 2 łyżki oliwy sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Posiekaj cebulę, zeszklij ją na oliwie. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż, mieszając, 2-3 minuty.

W dużej misce roztrzep jajka widelcem, posól, wlej śmietanę, wsyp parmezan.

Ugotowany makaron odcedź i od razu przełóż do miski z masą jajeczną. Mieszaj, aż jajka lekko się zetną, dodaj boczek z cebulą, znowu wymieszaj. Podawaj od razu.

WARTO WIEDZIEĆ:

Nazwa wzięła się od umbryjskich górników, czyli carbonari. Szybko zyskała uznanie Amerykanów - oprócz makaronu są w niej przecież ich ukochany bekon i jajka.

Test naczyń kuchennych Valdinox Expert. Nie będziecie chcieli innych!