Oto trzy najlepsze przepisy na jesienne owsianki:

Pieczona owsianka z malinami i czekoladą

Składniki:

-        1 szklanka płatków owsianych

-        300 g malin

-        250 ml mleka Mazurski Smak 3,2%

-        50 g gorzkiej czekolady

-        4 łyżki cukru

-         2 łyżki kakao

-        2 jajka

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180?C. Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Składniki:

-         1 szklanka mleka Łaciate 3,2%

-        5 łyżek płatków owsianych górskich

-        pół łyżeczki mielonego cynamonu

-        kawałek dyni

-         1 łyżeczka masła ekstra Łaciate

-         cukier lub miód do smaku

-         sok z cytryny według uznania

-        łyżka orzechów włoskich

-         1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.

W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

Pieczona owsianka z gruszką

Składniki:

-        ? szklanki płatków owsianych

-        garść orzechów laskowych

-        3 łyżki dżemu

-         1 jajko

-       ¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego Milko

-         2 łyżki rozpuszczonego masła ekstra Łaciate

-         ½ szklanki mleka Łaciate 3,2%

-         2 gruszki

-        1 łyżka miodu

-        migdały

-        cynamon

Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem. Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180?C. Podajemy na ciepło.