Czeska kolacja

Łatwo ugotować nie będzie, ale jeśli jesteś ambitny, to dajemy ci dwa przepisy na czeskie dania. Svícková to danie kultowe, każdy czeski dom ma swoje sposoby na jego przygotowanie, swoje tajemnicze dodatki, które decydują, że svícková zawsze jest ciut inna. Coś jak nasza sałatka jarzynowa - każdy robi ją po swojemu, każdy oczywiście najlepiej. Svícková przy okazji jest daniem testowym - po niej poznaje się dobrą panią domu. A że mamy równouprawnienie, to możesz zdać taki egzamin i ty. Jeśli zasmakujesz w czeskiej kuchni, ruszaj do restauracji. Škvarkowá pomazánka, utopenci, smažený sýr, hovezí guláš - każde z tych dań jest pyszne. Każde warto też przepić piwem.

Czytaj także: Podróże: czy wiesz, że... Czechy

11 XI 1842 roku

My mamy swój 11 listopada, Czesi mają swój. Dokładnie tego dnia w 1842 r. po raz pierwszy nalano do kufli pilsnera - jasne złote piwo (warzenie zaczęło się pięć tygodni wcześniej). Datę zapamiętać łatwo, teraz nazwisko piwowara - Josef Groll. Jego zdrowie!

Przepis nr 1: Bulharka (6 porcji)

Czytaj także: Podróże: Czesi to tacy bardziej wyluzowani Polacy

BulharkaBulharka KŻ

+ mięso wołowe 0,4 kg (ugotowane)

+ koncentrat pomidorowy 50 g

+ majonez 50 g

+ cebula biała 80 g

+ ogórek konserwowy 150 g

+ papryka pepperoni 1 szt., bez pestek

+ sól, pieprz

+ pieczywo na zakwasie żytnim

+ czosnek 1 ząbek

+ cebula czerwona 100 g

Czytaj także: Właściciel sklepu VHS przejechał 600 km, żeby uratować 20 000 kaset z filmami przeznaczonych na śmietnisko

Przygotowanie:

1. Zmiel ugotowane mięso wołowe.

2. Zmiel także cebulę, papryczkę i 100g ogórka.

3. Połącz wszystkie składniki a następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

4. Tak przygotowaną pastę odstaw do lodówki na cztery godziny.

5. Na dobrze rozgrzanej suchej patelni ułóż kromki chleba żytniego i zrumień je.

6. Każdy kawałek pieczywa posmaruj czosnkiem i pastą mięsną do smaku dołóż ogórek i czerwoną cebulę.

Przepis nr 2: Svícková z knedlem drożdżowym (6 porcji)

SvickováSvicková Wikipedia

+ udziec wołowy 1 kg

+ słonina 0,1 kg

+ marchew 0,2 kg

+ tarty seler 0,3 kg

+ cebula biała 0,1 kg

+ jabłko 1 szt.

+ smalec 0,2 kg

+ musztarda stołowa 0,1 kg

+ białe wino wytrawne 0,1 l

+ miód naturalny 0,1 l

+ śmietana 30% 0,15 l

+ pieprz, sól, ziele angielskie, świeży tymianek

+ cytryna 1 szt.

Czytaj także: Subaru Outback - samochód stworzony do bezpiecznych i komfortowych podróży

Przygotowanie:

1. Udziec naszpikować słoniną, natrzeć musztardą, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 6 godzin do lodówki.

2. Seler, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce.

3. Podobnie zrobić z cebulą.

4. Rozgrzać smalec w garnku i obsmażyć mięso z każdej strony.

5. Obsmażyć warzywa.

6. Do obsmażonych warzyw dolać 300 ml przegotowanej wody i doprowadzić do zagotowania.

7. Warzywa doprawić solą, pieprzem, zielem i tymiankiem, a potem przełożyć do naczynia z mięsem.

8. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do temeratury 120 st. C.

9. Dusić mięso przez 3 godziny.

10. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć warzywa, dodać sok z cytryny, białe wino, miód i gotować z dodatkiem śmietany.

11. Po 5 minutach sos zmiksować na gładka masę.

12. Podawać z knedlem drożdżowym i bitą śmietną.

Knedle

+ mąka 500 g

+ jaja 2 szt.

+ mleko 250 ml

+ drożdze 15 g

+ sól, cukier po 1 łyżeczce

+ sucha bułka pokrojona w kostkę 50 g

Przygotowanie:

1. Mleko lekko podgrzać do ok. 40 st. C. Dodać drożdże, cukier i połowę soli oraz część mąki i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.

2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodać pozostałe składniki i wszystko wyrobić na jednolitą masę.

3. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.

4. W garnku zagotować wodę i ułożyć na nim lnianą ściereczkę.

5. Z ciasta uformować wałki i gotować je na parze przez 20 minut przykryte drugą ściereczką.

6. Tak przygotowane knedle idealnie pasują do svíckovej.

Czytaj także: Jak otworzyć własny foodtruck? Podpowiadamy jak tego dokonać

Piwo podawane do jedzenia: Pils

PiwoPiwo Fot. Shutterstock

Schłodzenie piwa do odpowiedniej temperatury to nie wszystko. Powinieneś jeszcze schłodzić kufel. Nalewanie zimnego piwa do ciepłego szkła psuje jego smak! Najlepiej włożyć pokal do zimnej wody. Bo druga zasada nalewania pilsa, o której musisz pamiętać, brzmi: "zawsze nalewaj piwo do mokrego kufla". No i oczywiście kufel musi być wcześniej bardzo dokładnie umyty!