Bruschetta z ricottą i prosciutto
Bruschetta z ricottą i prosciutto fot. Arkadiusz Ścichocki
Pyszna włoska klasyka.
Czas: 30 min
Stopień trudności: 2
Składniki
2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu
3 łyżki oliwy
12 kromek bagietki
6 plasterków włoskiej szynki sezonowanej
150 g sera ricotta
12 suszonych pomidorów w oleju
pęczek rukoli
pieprz
Czytaj także: Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży
Przygotowanie
Rozmaryn i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj w małej miseczce z oliwą. Kromki bagietki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop przygotowaną oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Wystudź. Plasterki szynki przekrój na pół. Każdą grzankę posmaruj ricottą, na tym połóż plaster szynki i suszonego pomidora. Na każdej grzance ułóż kilka listków rukoli. Dopraw pieprzem do smaku.
Śliwki w boczku
Śliwki w boczku fot. Arkadiusz Ścichocki
Przekąska oldskulowa, ale na każdej imprezie pierwsza znika z półmiska.
Czas: 40 min
Stopień trudności: 1
Składniki
30 suszonych śliwek bez pestek
30 połówek orzechów włoskich lub całych migdałów
30 cienkich plasterków wędzonego boczku
Czytaj także: 10 mitów o winie. Sprawdź co wiesz!
Przygotowanie
Do każdej śliwki włóż połówkę orzecha lub migdał i zawiń w plasterek boczku. Śliwki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut (boczek powinien być złocisty). Śliwki możesz spiąć wykałaczką, wygodniej będzie je podawać.
Guacamole
Guacamole fot. Arkadiusz Ścichocki
Proste, smaczne idealne do przegryzania w biegu.
Czas: 20 min
Stopień trudności: 1
Składniki
2 duże dojrzałe awokado
sok z limonki
duży pomidor
cebula
pęczek kolendry
kilka kropli tabasco
sól i pieprz
chipsy kukurydziane
Czytaj także:
Przygotowanie
Awokado obierz, przełóż do płaskiej miski, skrop sokiem z limonki i widelcem rozgnieć na puree. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku tabasco, solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Wymieszaj i podawaj z chipsami kukurydzianymi.
Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka fot. Arkadiusz Ścichocki
Przysmak z Zanzibaru, pikantny i wyrazisty. Można dodać mniej chilli. Do szaszłyków doskonale pasuje chutney mango.
Czas: 1 godz.
Stopień trudności: 4
Składniki
24 patyczki do szaszłyków
2 garści orzechów nerkowca lub ziemnych
1 kg mielonej piersi z kurczaka
2 jajka
4 łyżeczki mielonego kuminu
4 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżka płatków chilli
2 łyżki bułki tartej
cebula
pęczek kolendry
olej do smażenia
Przygotowanie
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie będą się przypalać. Orzechy zmiel lub rozdrobnij w moździerzu. Do dużej miski przełóż kurczaka, dodaj orzechy, jajka, przyprawy, bułkę tartą, drobno posiekaną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Jeśli masa będzie wydawać się za rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Z masy zrób kiełbaski i nadziewaj je na patyczki. Smaż porcjami na patelni grillowej lub teflonowej na niewielkiej ilości oleju około 8 minut. Obracaj szaszłyki, tak aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.
Krokieciki parmezanowe
Krokieciki parmezanowe fot. Arkadiusz Ścichocki
Typowe hiszpańskie tapas, trochę pracochłonne, ale wysiłek jest wart efektu. Przygotuj się na pytania o przepis, bo goście będą zachwyceni!
Czas: 1,5 godz. (można rozłożyć na dwa dni)
Stopień trudności: 5
Składniki
400 ml mleka 3,2-procentowego
15 g suszonych prawdziwków
65 g masła
liść laurowy
60 g mąki pszennej
50 g tartego parmezanu
50 g tartego sera gruyere
2 jajka
100 g bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie
W niewielkim rondelku zagotuj mleko. Do wrzącego wrzuć prawdziwki i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź grzyby ? nie wylewaj mleka, będzie potrzebne. Grzyby drobno posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj posiekane grzyby i liść laurowy, smaż 3-4 minuty. Teraz dodaj mąkę, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Następnie cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, wlej mleko, w którym moczyły się grzyby. Masa zacznie gęstnieć. Mieszając podgrzewaj jeszcze kilka minut, następnie dodaj sery, usuń liść laurowy, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Przykryj folią i wstaw do lodówki. To wszystko możesz zrobić dzień przed imprezą.Naszykuj dwie płaskie miski, do jednej wsyp bułkę tartą, do drugiej wbij jajka i lekko ubij je widelcem. Następnie łyżeczką nabieraj porcje masy grzybowo-serowej wielkości czereśni, formuj kuleczki i maczaj je w jajku i bułce. Powtórz czynność robiąc podwójną panierkę. W dużym rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż krokieciki na złoty kolor. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.
Skrzydełka barbecue
Skrzydełka barbecue fot. Arkadiusz Ścichocki
Zrobienie własnego sosu barbecue może wydać się zbędne, ale namawiamy! Jego smak jest wyjątkowy. Sos można przygotować kilka dni wcześniej.
Czas: 60 min
Stopień trudności: 2
Składniki
Sos
400 ml ketchupu
100 ml octu jabłkowego
100 ml wody
sok z cytryny
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki tabasco
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki chilli
3 łyżki brązowego cukru
4 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól i pieprz
Skrzydełka
30 skrzydełek kurczaka
pęczek dymki
Przygotowanie
Wszystkie składniki sosu przełóż do rondla, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 10-12 minut. Ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Skrzydełka umyj, osusz, odkrój lotkę, a pozostałą cześć przekrój na pół. Najłatwiej jest to zrobić, tnąc po stawie. Skrzydełka przełóż do dużej miski. Dodaj połowę sosu, wymieszaj, a następnie rozłóż skrzydełka pojedynczą warstwą na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut, smarując pozostałym sosem w trakcie pieczenia. Upieczone przełóż na duże talerze i posyp posiekaną dymką.
Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową
Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową fot. Arkadiusz Ścichocki
Pikantna meksykańska przekąska aż prosi się o jakiś meksykański napój...
Czas: 30 min
Stopień trudności: 2
Składniki
Salsa pomidorowa
2 duże pomidory 2 dymki pęczek kolendry sól i pieprz
Quesadilla200 g sera cheddar 8 tortilli kukurydzianych 200 g kiełbasy chorizopuszka papryki chipotles (wędzone papryki jalapeno w pomidorach z cebulą)
UWAGA: Jeśli nie masz chipotles, możesz użyć marynowanych papryczek jalapeno lub po prostu płatków chilli.
Przygotowanie
Salsa: pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski, dodaj drobno posiekane dymkę i kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Quesadilla: ser zetrzyj, kiełbasę pokrój w plasterki. Na czterech tortillach rozłóż plasterki chorizo, rozsmaruj papryki. Posyp tartym serem i przykryj pozostałymi tortillami. Rozgrzej patelnię teflonową i podgrzewaj każdy placek na złocisty kolor, odwracając po kilku minutach na drugą stronę. Następnie placki pokrój w ósemki.