Bruschetta z ricottą i prosciutto

Bruschetta z ricottą i prosciutto Bruschetta z ricottą i prosciutto  fot. Arkadiusz Ścichocki

Pyszna włoska klasyka.

Czas: 30 min 

Stopień trudności: 2

Składniki

2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu

3 łyżki oliwy 

12 kromek bagietki

6 plasterków włoskiej szynki sezonowanej 

150 g sera ricotta 

12 suszonych pomidorów w oleju 

pęczek rukoli 

pieprz

Czytaj także: Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

Przygotowanie

Rozmaryn i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj w małej miseczce z oliwą. Kromki bagietki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop przygotowaną oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Wystudź. Plasterki szynki przekrój na pół. Każdą grzankę posmaruj ricottą, na tym połóż plaster szynki i suszonego pomidora. Na każdej grzance ułóż kilka listków rukoli. Dopraw pieprzem do smaku.

Śliwki w boczku

Śliwki w boczkuŚliwki w boczku fot. Arkadiusz Ścichocki

Przekąska oldskulowa, ale na każdej imprezie pierwsza znika z półmiska.

Czas: 40 min

Stopień trudności: 1

Składniki

30 suszonych śliwek bez pestek

30 połówek orzechów włoskich lub całych migdałów

30 cienkich plasterków wędzonego boczku

Czytaj także: 10 mitów o winie. Sprawdź co wiesz!

Przygotowanie

Do każdej śliwki włóż połówkę orzecha lub migdał i zawiń w plasterek boczku. Śliwki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut (boczek powinien być złocisty). Śliwki możesz spiąć wykałaczką, wygodniej będzie je podawać.

Guacamole

GuacamoleGuacamole fot. Arkadiusz Ścichocki

Proste, smaczne idealne do przegryzania w biegu.

Czas: 20 min 

Stopień trudności: 1

Składniki

2 duże dojrzałe awokado 

sok z limonki 

duży pomidor 

cebula 

pęczek kolendry 

kilka kropli tabasco 

sól i pieprz

chipsy kukurydziane

Czytaj także:

Przygotowanie

Awokado obierz, przełóż do płaskiej miski, skrop sokiem z limonki i widelcem rozgnieć na puree. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku tabasco, solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Wymieszaj i podawaj z chipsami kukurydzianymi.

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczakaSzaszłyki z kurczaka fot. Arkadiusz Ścichocki

Przysmak z Zanzibaru, pikantny i wyrazisty. Można dodać mniej chilli. Do szaszłyków doskonale pasuje chutney mango.

Czas: 1 godz. 

Stopień trudności: 4

Składniki

24 patyczki do szaszłyków 

2 garści orzechów nerkowca lub ziemnych 

1 kg mielonej piersi z kurczaka 

2 jajka 

4 łyżeczki mielonego kuminu 

4 łyżeczki mielonego imbiru

łyżeczka przyprawy garam masala

łyżka płatków chilli

2 łyżki bułki tartej 

cebula

pęczek kolendry 

olej do smażenia

Przygotowanie

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie będą się przypalać. Orzechy zmiel lub rozdrobnij w moździerzu. Do dużej miski przełóż kurczaka, dodaj orzechy, jajka, przyprawy, bułkę tartą, drobno posiekaną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Jeśli masa będzie wydawać się za rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Z masy zrób kiełbaski i nadziewaj je na patyczki. Smaż porcjami na patelni grillowej lub teflonowej na niewielkiej ilości oleju około 8 minut. Obracaj szaszłyki, tak aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.

Krokieciki parmezanowe

Krokieciki parmezanoweKrokieciki parmezanowe fot. Arkadiusz Ścichocki

Typowe hiszpańskie tapas, trochę pracochłonne, ale wysiłek jest wart efektu. Przygotuj się na pytania o przepis, bo goście będą zachwyceni!

Czas: 1,5 godz. (można rozłożyć na dwa dni) 

Stopień trudności: 5

Składniki

400 ml mleka 3,2-procentowego

15 g suszonych prawdziwków 

65 g masła 

liść laurowy 

60 g mąki pszennej 

50 g tartego parmezanu 

50 g tartego sera gruyere 

2 jajka 

100 g bułki tartej 

olej do smażenia

Przygotowanie

W niewielkim rondelku zagotuj mleko. Do wrzącego wrzuć prawdziwki i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź grzyby ? nie wylewaj mleka, będzie potrzebne. Grzyby drobno posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj posiekane grzyby i liść laurowy, smaż 3-4 minuty. Teraz dodaj mąkę, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Następnie cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, wlej mleko, w którym moczyły się grzyby. Masa zacznie gęstnieć. Mieszając podgrzewaj jeszcze kilka minut, następnie dodaj sery, usuń liść laurowy, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Przykryj folią i wstaw do lodówki. To wszystko możesz zrobić dzień przed imprezą.Naszykuj dwie płaskie miski, do jednej wsyp bułkę tartą, do drugiej wbij jajka i lekko ubij je widelcem. Następnie łyżeczką nabieraj porcje masy grzybowo-serowej wielkości czereśni, formuj kuleczki i maczaj je w jajku i bułce. Powtórz czynność robiąc podwójną panierkę. W dużym rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż krokieciki na złoty kolor. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.

Skrzydełka barbecue

Skrzydełka barbecueSkrzydełka barbecue fot. Arkadiusz Ścichocki

Zrobienie własnego sosu barbecue może wydać się zbędne, ale namawiamy! Jego smak jest wyjątkowy. Sos można przygotować kilka dni wcześniej.

Czas: 60 min 

Stopień trudności: 2

Składniki

Sos

400 ml ketchupu 

100 ml octu jabłkowego 

100 ml wody 

sok z cytryny 

2 łyżki sosu Worcestershire 

2 łyżki tabasco 

2 łyżki miodu 

2 łyżki musztardy Dijon 

2 łyżki chilli 

3 łyżki brązowego cukru 

4 zmiażdżone ząbki czosnku 

2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól i pieprz 

Skrzydełka

30 skrzydełek kurczaka

pęczek dymki

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu przełóż do rondla, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 10-12 minut. Ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Skrzydełka umyj, osusz, odkrój lotkę, a pozostałą cześć przekrój na pół. Najłatwiej jest to zrobić, tnąc po stawie. Skrzydełka przełóż do dużej miski. Dodaj połowę sosu, wymieszaj, a następnie rozłóż skrzydełka pojedynczą warstwą na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut, smarując pozostałym sosem w trakcie pieczenia. Upieczone przełóż na duże talerze i posyp posiekaną dymką.

Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową

Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorowąQuesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową fot. Arkadiusz Ścichocki

Pikantna meksykańska przekąska aż prosi się o jakiś meksykański napój...

Czas: 30 min 

Stopień trudności: 2

Składniki

Salsa pomidorowa

2 duże pomidory 2 dymki pęczek kolendry sól i pieprz

Quesadilla200 g sera cheddar 8 tortilli kukurydzianych 200 g kiełbasy chorizopuszka papryki chipotles (wędzone papryki jalapeno w pomidorach z cebulą)

UWAGA: Jeśli nie masz chipotles, możesz użyć marynowanych papryczek jalapeno lub po prostu płatków chilli.

Przygotowanie

Salsa: pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski, dodaj drobno posiekane dymkę i kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Quesadilla: ser zetrzyj, kiełbasę pokrój w plasterki. Na czterech tortillach rozłóż plasterki chorizo, rozsmaruj papryki. Posyp tartym serem i przykryj pozostałymi tortillami. Rozgrzej patelnię teflonową i podgrzewaj każdy placek na złocisty kolor, odwracając po kilku minutach na drugą stronę. Następnie placki pokrój w ósemki.