Co wpływa na smak kawy z ekspresu automatycznego?

Najłatwiej i najwygodniej przygotowuje się pyszną kawę, korzystając z nowoczesnych technologii. Dostępne na rynku ekspresy umożliwiają przygotowanie naparu jak z najlepszej kawiarni. Aby jednak było to możliwe, musisz wybrać odpowiedni sprzęt. Na co warto zwrócić uwagę, by kawa z ekspresu była naprawdę pyszna?

Stopień zmielenia kawy i inne kwestie techniczne

Młynek to serce ekspresu, dlatego też musi być niezawodny. To przecież świeżo zmielone ziarna zapewniają odpowiedni smak i aromat napoju. Stosujemy dwie klasyfikacje tego komponentu.

Materiały, z których mogą być wykonane młynki:

  • młynki ceramiczne – są wytrzymalsze i znacznie cichsze podczas pracy, nie nagrzewają się, dzięki czemu nie przepalają ziaren podczas mielenia;
  • młynki stalowe – są głośniejsze niż ceramiczne i mogą nagrzewać się podczas pracy, co często prowadzi do przegrzania ziaren, a w efekcie posmaku spalenizny w naparze.
  • Podział młynków ze względu na sposób ich działania:
  • młynki żarnowe – rozdrabniają ziarna na delikatny, gładki i jednolity puder. Równomierne mielenie sprawia, że podczas parzenia kawa lepiej oddaje swój smak i aromat;
  • młynki udarowe – tną ziarna, zamiast je rozdrabniać, są mniej precyzyjne niż żarnowe, głośniejsze i sprzyjają zbytniemu nagrzewaniu się kawy.

Także odpowiednie ciśnienie oraz temperatura wody nie są bez znaczenia. Czym więc powinny charakteryzować się dobra pompa oraz przepływowy ogrzewacz wody?

Najważniejsza jest odpowiednia współpraca tych dwóch komponentów. Gdy jeden z nich jest mniej wydajny, cały proces skutkuje kawą gorszej jakości. Jeżeli woda przepływa przez ekspres zbyt wolno, wytraca ciepło. Natomiast, gdy przepływowy podgrzewacz jest nieskuteczny, woda w ogóle nie osiąga temperatury odpowiedniej do zaparzenia kawy. Sekretem udanego napoju jest bowiem utrzymywanie temperatury wody na stałym poziomie. Tylko wtedy mamy pewność, że wydobywamy z ziaren to, co najlepsze.

W ekspresach marki Siemens zastosowano unikatowy system iAroma, który pozwala przygotowywać kawę niczym prawdziwy barista. Nieawaryjny, cichy i skuteczny młynek ceramiczno-żarnowy, mieli ziarna na idealnie równe drobinki, nie przypalając ich. Pozwala to na wydobycie naturalnego smaku kawy i uniknięcie przykrego, gorzkiego posmaku nadpalonych ziaren. System sensoFlow dba natomiast o odpowiednie ciśnienie wody w ekspresie. Aby mieć pewność, że każda filiżanka kawy będzie prawdziwą przyjemnością, zastosowano sprzęt o mocy od 15 do 19 barów.

Aromat kawy – co nieco o ziarnie

Nawet najlepszy ekspres do kawy nie pomoże ci w uzyskaniu naparu idealnego, jeżeli nie dobierzesz odpowiednich ziaren do swoich potrzeb i preferencji. Obecnie na rynku dominują cztery główne gatunki kawy. Zdecydowany prym wiedzie uwielbiana przez wszystkich Arabica. Choć wielu wielbicieli mają także trzy pozostałe ziarna.

Rodzaje ziaren kawy:

  • Arabica (Coffea Arabica) – smakosze cenią ją za posmak owocowy i nuty kwiatowe[1]. Jest bardzo delikatna i niezbyt gorzka.
  • Robusta (Coffea Canephora) zawiera niemal dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. Ziarna te uważane są za mniej kwaśne i bardziej kremowe, ale również mniej aromatyczne[2].
  • Liberica (Coffea Liberica) jest bardziej gorzka niż dwie pierwsze kawy. Można wyczuć w niej aromat czekolady oraz nuty jagód i przypraw[3].
  • Excelsa (Coffea Excelsa) to kawa o świeżym smaku, z nutami karmelu, czekolady, orzechów i owoców. Jest niezwykle aromatyczna[4].

Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?

Jednym z czynników doboru ziaren kawy jest ich kwasowość. Poszczególne gatunki różnią się znacznie w tej kwestii. Jedni kawosze preferują delikatny, lekko kwaskowy smak, inni zdecydowanie wyrazistszy. Nie zawsze jednak kwaśny posmak jest dobrym objawem. Czasem wynika on z faktu, że napar jest po prostu źle przygotowany. Co może być powodem tego smaku?

  1. Zła temperatura wody. Wystarczy, że przygotowując napój, użyjesz zbyt ciepłej lub zimnej          wody, a może pojawić się problem z kwaśnym smakiem.
  2. Złe przechowywanie ziaren. Kawa powinna być trzymana w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie zwietrzała i nie straciła nawet odrobiny ze swojego wyjątkowego aromatu.
  3. Niestarannie, zbyt grubo mielone ziarna.
  4. Resztki zalegające w rurkach systemu mlecznego. Niedoczyszczony ekspres może wiązać się nie tylko z kwaśną kawą, lecz także z zatruciem.

Możesz zminimalizować ryzyko niesmacznego naparu, wybierając ekspres do kawy cenionej marki. Z systemem iAroma, w który wyposażone są urządzenia Siemens z serii EQ, nie musisz zawracać sobie głowy kwaśnym smakiem. Ekspresy te dopasowują stopień zmielenia kawy, by wydobyć z niej to, co najlepsze. Posiadają też system skutecznie pozbywający się zabrudzeń po każdym użyciu i hermetycznie zamykany pojemnik na ziarna.

Pyszna kawa z mlekiem - system autoMilk Clean - infografikaPyszna kawa z mlekiem - system autoMilk Clean - infografika 

Dlaczego kawa jest nieprzyjemnie gorzka?   

Chyba najmniej lubianym smakiem jest smak gorzki. Zapewne nie masz ochoty na poranną kawę pełną goryczki. Aby jej uniknąć, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach:

  • znajdź ekspres, którego młynek nie będzie przypalał ziaren (stalowo-udarowy nie będzie odpowiedni, wybierz raczej ceramiczno-żarnowy),
  • postaw na urządzenie łatwe w czyszczeniu i serwisowaniu, ponieważ nie tylko zalegające mleko psuje smak kawy, osadzające się resztki ziaren również,
  • nie zalewaj kawy wrzątkiem – temperatura zbliżająca się do 100oC z pewnością zniszczy walory smakowe nawet najlepszych ziaren.                                         

[1] https://www.coffeedesk.pl/blog/arabica-czy-robusta-jakie-sa-miedzy-nimi-roznice-ktory-gatunek-kawy-wybrac/amp/?gclid=CjwKCAiAnO2MBhApEiwA8q0HYT0XU1NuCfzh15dvtI09ZJqPizjS0UK47uMJ_Djb42DLPjmGPjUA_RoCJeEQAvD_BwE
[2] http://blog.konesso.pl/gatunki-kawy-arabika-i-robusta-charakterystyka-i-glowne-roznice/
[3] https://bakalie.com/artykul/strefa-wiedzy/egzotyczna-liberica-kawa-o-oryginalnym-smaku.html
[4] https://explosia.pl/kawa-Kolumbia-Excelso-1kg