Według badania siedmiu na dziesięciu ankietowanych Amerykanów stwierdziło, że gotowanie czegoś dla lub z partnerem jest o wiele bardziej intymne niż uprawianie seksu. W badaniu wzięło udział 2 tysiące osób i pytano ich o rolę, jaką jedzenie odgrywa w ich związkach i jak wpływa na relacje między partnerami.

Okazuje się, że umiejętność gotowania jest niezmiernie ważna i aż 43% respondentów stwierdziło, że zakończyło związek w przeszłości, ponieważ ich partner był złym kucharzem. Natomiast trzy czwarte ankietowanych stwierdziło, że jest bardziej prawdopodobne, że pójdą na randkę z kimś, o kim wiedzą, że potrafi gotować. Umiejętność gotowania znalazła się w śród najbardziej pożądanych cech potencjalnego partnera, obok poczucia humoru i atrakcyjnego wyglądu.

Jedzenie i romans wydają się być ze sobą powiązane, bo aż 72% badanych stwierdziło, że wynik randki jest lepszy, jeśli jedzenie w jej trakcie jest dobre.

O ile Umiejętność gotowania może być podniecająca to wyjście do restauracji może być dla wielu sygnałem ostrzegawczym na temat nowego partnera i bardzo obniża jego atrakcyjność. Zapraszanie do restauracji odbierane jest nie jak miły gest, ale maskowanie słabych umiejętności kulinarnych.

Wyobraźcie sobie, że o niepowodzeniu związku już na pierwszej randce mogą przesądzić takie zachowania jak: niegrzeczne zachowanie wobec personelu restauracji (56%) oraz przeżuwanie z otwartymi ustami (52%). Przekreśla to kolejne spotkania.

Na dodatek, jeśli lubicie podjadać z talerza ukochanej osoby, to lepiej zastanówcie się dwa razy - 47% ankietowanych stwierdziło, że podjadanie z talerza bez uprzedniego pytania natychmiast skreśla kandydata na drugą połowę.

Aż 81% respondentów zgodziło się, że związek jest poważny, gdy zaczynasz gotować dla swojego partnera – przy czym mężczyźni częściej zgadzają się z taką opinią niż kobiety (85% vs 78%).

Randki w zaciszu własnego domu wpływają na zwiększenie umiejętności gotowania. W tym wypadku 78% ankietowanych stwierdziło, że ich umiejętności gotowania rzeczywiście się poprawiły – czego dowodem jest fakt, że chętniej gotują w domu niż wychodzą na kolację (67%) i wykorzystują to jako okazję, aby spędzić więcej czasu ze swoim partnerem (58%).

Dla prawie połowy osób biorących udział w ankiecie, gotowanie jest intymną czynnością, która tworzy więzi i zbliża ludzi, a 73% zgodziło się, że niektóre potrawy są bardziej romantyczne, gdy są gotowane w domu – z czekoladą i truskawkami na szczycie listy „najseksowniejszych" potraw.

I na koniec ciekawostka - czterdzieści pięć procent badanych stwierdziło, że najczęściej różnica zdań w ich związkach dotyczy nie tego, gdzie wyjść, ale co ugotować na obiad (35%).