Pałeczki, opracowane wspólnie przez profesora Uniwersytetu Meiji Homei Miyashita i japońską firmę produkującą napoje Kirin Holdings, działają w połączeniu z malutkim komputerem noszonym na nadgarstku właściciela. Wykorzystują słaby prąd elektryczny (wystarczająco mały, aby nie miał wpływu na organizm ludzki), aby dostosować funkcję jonów chlorku sodu w żywności, skutecznie wzmacniając każdy istniejący słony smak.

W trakcie testów pałeczek, zespół Miyashity przedstawił 36 ochotnikom próbki żelu imitujące smaki „zwykłego jedzenia" i żywności o 30% mniejszej zawartości sodu. Wolontariusze potwierdzili, że pałeczki spowodowały, że postrzegany smak próbki o zmniejszonej zawartości sodu odpowiadał smakowi próbki „zwykłego jedzenia". Te same wyniki zostały powtórzone podczas testów ze zwykłą zupą miso o obniżonej zawartości sodu. Według komunikatu prasowego Kirina pałeczki zwielokrotniają każdy istniejący słony smak nawet o 1,5 raza.

Okazuje się, że wynalazek pojawia się w samą porę, ponieważ japońskie Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej podjęło działania w celu zachęcania obywateli tego kraju do używania mniejszych ilości soli.

Niektóre podstawowe składniki japońskiej diety, jak choćby sos sojowy i miso zawierają duże ilości sodu, co prowadzi do spożycia średnio dziesięciu gramów sodu dziennie, gdy zalecane spożycie wynosi około siedmiu gramów. Używanie tych składników w mniejszych ilościach, a następnie wybieranie elektrycznych pałeczek przy stole pozwoliłoby ludziom nadal cieszyć się ulubionymi smakami bez uszczerbku dla zdrowia.

Nadmierne spożycie soli wiąże się z szeregiem zagrożeń dla zdrowia: a wśród nich wysokim ciśnieniem krwi, które może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Z drugiej strony zmniejszenie spożycia sodu może pomóc przywrócić ciśnienie krwi do bezpiecznego zakresu, zmniejszając ryzyko nadciśnienia lub zatrzymania akcji serca. Japonia nie jest jedynym krajem, który się tym przejmuje. CDC szacuje, że zmniejszenie ogólnego spożycia sodu w USA „może zapobiec tysiącom zgonów rocznie".

Miyashita i Kirin będą kontynuować rozwój elektrycznych pałeczek, dopóki nie będą gotowe do użytku konsumenckiego, co, jak mają nadzieję, nastąpi w przyszłym roku.