Elektroniczny nos został opracowany przez naukowców z University of Technology w Sydney. Docent inżynierii dr Steven Su pracował z niewielką grupą doktorantów i chemików, aby stworzyć prototyp urządzenia, nazwany roboczo NOS.E, który naśladuje ludzki układ węchowy. Zawiera osiem czujników gazu, które wychwytują cząsteczki zapachu z fiolki z płynem. W zależności od wykrytych cząsteczek, matryca czujników nosa elektronicznego tworzy unikalną macierz sygnałów i wysyła wynikowe dane do komputera, gdzie algorytm uczenia maszynowego oblicza charakterystykę cieczy.

Dr Su i jego zespół wyszkolili swój algorytm, aby identyfikował różne marki whisky, pochodzenie geograficzne i style. Badanie zespołu, opublikowane w tym miesiącu w czasopiśmie IEEE Sensors, mówi, że e-nos był w stanie osiągnąć poziom dokładności 96,15 procent dla nazwy marki whisky, 100 procent dla pochodzenia i 92,31 procent dla klasyfikacji stylu.

„Ekspert może zidentyfikować różnice między whisky, ale większości konsumentów trudno jest odróżnić fałszywe napoje" – czytamy w badaniu. „Kompleksowe analizy chemiczne i analityczne pozwoliły wykryć różnice między whisky; jednak tego typu analiza jest czasochłonna, złożona, wymaga przeszkolonych specjalistów i może być przeprowadzona tylko w laboratorium."

Elektroniczny nos nie wygląda jak ludzkiElektroniczny nos nie wygląda jak ludzki Fot. University of Technology w Sydney

Mówi się, że e-nos badaczy jest w stanie wykryć sześć cech whisky w mniej niż cztery minuty – co może zmienić reguły gry, jeśli chodzi o kontrolę jakości i zapobieganie oszustwom.

Do tej pory e-nos służył do rozróżniania różnych rodzajów whisky, koniaku, wina, perfum. Zespół dr Su ma nadzieję, że w końcu znajdzie zastosowanie w medycynie, gdzie może pomóc w wykrywaniu chorób.