Proces pakowania polega na natryskiwaniu materiału składającego się z włókien na bazie polisacharydów / biopolimerów na żywność. Podobnie jak folia termokurczliwa, materiał dopasowuje się do kształtu i rozmiaru przedmiotu i jest wystarczająco wytrzymały, aby chronić go przed obiciami podczas transportu.

Włókna zawierają naturalnie występujące środki przeciwdrobnoustrojowe, w tym olejek tymiankowy, nizynę i kwas cytrynowy, które chronią przed psuciem się i drobnoustrojami chorobotwórczymi, takimi jak listeria i E. coli.

Ekologiczne opakowania do żywności

Podczas testów powłoka była w stanie wydłużyć okres przydatności do spożycia awokado o 50 procent. Powłoka może być łatwo spłukana wodą i rozkłada się w glebie w ciągu trzech dni, praktycznie eliminując obawy środowiskowe związane z używaniem plastikowych pojemników i opakowań na bazie ropy naftowej.

Nie jestem przeciwny tworzywom sztucznym. Jestem przeciwny plastikom na bazie ropy naftowej, które ciągle tam wyrzucamy, ponieważ tylko niewielka ich część może zostać poddana recyklingowi. W ciągu ostatnich 50 do 60 lat, w epoce plastiku, umieściliśmy w naszym środowisku 6 miliardów ton metrycznych odpadów z tworzyw sztucznych. Powoli ulegają one degradacji. A te maleńkie fragmenty trafiają do wody, którą pijemy, jedzenie, które jemy i powietrze, którym oddychamy – powiedział Philip Demokritou, dyrektor Centrum Badań Nanonauk i Zaawansowanych Materiałów w Rutgers

Badania zostały sfinansowane przez Uniwersytet Technologiczny Harvard-Nanyang / Singapore Sustainable Nanotechnology Initiative. Co prawda nie mówi się o komercjalizacji technologii, ale to bez wątpienia ostateczny cel tego projektu i być może niedługo zobaczymy żywność w nowych opakowaniach.

Artykuł naukowców, którzy stworzyli spray, został opublikowany w czasopiśmie Nature Food.